Return To Sender: de doden van oktober

4 november 2016

'Return To Sender' is de eregalerij voor de muziekdoden op de Heaven-site. Eén keer in de maand geven we een update. De ‘groten’ krijgen zo snel mogelijk na hun overlijden een apart herdenkingsverhaal, op de site of in het blad.

STEVE BYRD 1955 – 2 oktober 2016 • Stephen John 'Steve' Byrd was gitarist en studiomuzikant. Hij heeft van 1982 tot 1995 gespeeld in de band van Kim Wilde. Verder werkte en tourde hij met onder anderen Ian Gillan, The Buggles, Martha & The Muffins, Billy Ocean, Ruby Turner, Samantha Fox, A Flock of Seagulls, Pet Shop Boys, Erasure, Bonnie Tyler en Shakin' Stevens. Byrd overleed in München aan een hartaanval.

CAROLINE CRAWLEY 8 augustus 1963 – 4 oktober 2016 • De Britse zangeres Caroline Crawley was medeoprichtster en zangeres van de band Shelleyan Orphan. De naam is geënt op Shelley’s gedicht Spirit Of Solitude. De band bracht vier albums uit, Helleborine (1987), Century Flower (1989), Humroot (1992) en We Have Everything We Need (2008). Eind jaren negentig begon ze de groep Babacar. Ze overleed na een lang ziekbed.

JOAN JOHNSON 15 januari 1944 – 3 oktober 2016 • Joan Marie Johnson was een van de oorspronkelijke leden van meisjesgroep The Dixie Cups. Met Chapel Of Love verdreven ze Love Me Do van The Beatles in 1964 van de eerste plaats op de Amerikaanse hitparade. Johnson verliet de groep al na een paar jaar als gevolg van muzikale meningsverschillen en medische problemen. Ze overleed aan een hartstilstand.

ROD TEMPERTON 9 oktober 1949 – 5 oktober 2016 • Rodney Lynn Temperton was een Engelse liedjesschrijver, platenproducer en toetsenist. Met de funk- en discoband Heatwave scoorde hij de hits Boogie Nights en Always And Forever. In dienst genomen door producer Quincy Jones schreef hij voor Michael Jackson onder meer Thriller, Off The Wall en Rock With You, voor George Benson Give Me The Night, en voor Patti Austin en James Ingram Baby, Come To Me. Temperton schreef zijn vroege interesse in popmuziek toe aan het feit dat zijn vader hem voor het slapen gaan niet voorlas maar Radio Luxembourg aanzette. Hij won een Grammy voor zijn bijdrage aan Birdland van Quincy Jones' album Back On The Block.

DON CICCONE 28 februari 1946 – 8 oktober 2016 • Zanger, schrijver en muzikant Don Ciccone was medeoprichter van popgroep The Critters. Ze hadden hits met Mr. Dieingly Sad – geschreven door Ciccone – en Younger Girl. Ciccone verliet de groep om in dienst van Amerika te vechten in Vietnam. Na zijn terugkeer zong hij bij Frankie Valli & The Four Seasons – de eerste stem op December, 1963 (Oh, What A Night) – en speelde hij bas bij Tommy James & The Shondells. Zijn doodsoorzaak is niet bekend.

MICHIYUKI KAWASHIMA 24 augustus 1969 – 9 oktober 2016 • De Japanse gitarist en zanger Michiyuki Kawashima richtte het electroduo Boom Boom Satellites op met bassist en programmeur Masayuki Nakano. Hun faam is onder meer gebaseerd op het zware gitaarwerk. Kawashima overleed aan een hersentumor.

ROBERT BATEMAN 30 april 1936 – 12 oktober 2016 • Robert Bateman was een Amerikaanse rhythm ’n’ blues-zanger, liedjesschrijver en platenproducer. Hij was co-auteur van onder meer Please Mr. Postman – een nummer 1 voor The Marvelettes (1961) en The Carpenters (1975) – en If You Need Me van Solomon Burke (met Sonny Sanders, zie hieronder). Hij overleed aan de gevolgen van een hartaanval.

SONNY SANDERS 6 augustus 1939 – 12 oktober 2016 • William Nelson Sanders was een Amerikaanse muzikant, liedjesschrijver en arrangeur. Hij richtte in 1957 The Satintones op, de eerste zanggroep op Motown. Hij arrangeerde onder meer Just Like Romeo And Juliet van The Reflections en Jackie Wilson’s Higher And Higher en I Get The Sweetest Feeling. Met Wilson Pickett en Robert Bradford (zie hierboven) schreef hij If You Need Me.

ROBERT EDWARDS 1942 – 15 oktober 2016 • Robert Edwards was lid van de Amerikaanse soulgroep The Intruders. Met hun vroege hits onder bevel van Kenny Gamble en Leon Huff waren ze een belangrijke invloed op de Philadelphia soul. Hun single Cowboys To Girls haalde een miljoenenverkoop.

PHIL CHESS 27 maart 1921 – 19 oktober 2016 • Platenproducer Philip Chess richtte met zijn broer Leonard Chess Records op, een van de belangrijkste rhythm ’n’ blueslabels uit de geschiedenis. De broers dreven na de oorlog Aristocrat Records, een plaatselijk label met een brede catalogus. Ze veranderden de naam in Chess Records en concentreerden zich op rhythm ’n’ blues. De broers tekenden onder anderen Muddy Waters, Bo Diddley, Sonny Boy Williamson, Robert Lockwood Jr., Etta James, Willie Dixon, Howlin’ Wolf en Chuck Berry. Phil Chess speelde een actieve rol in de productie van hun blues- en rockplaten. In 1968 verkochten de broers Chess aan GRT. Beide broers zijn toegelaten tot de Blues Hall Of Fame.

BOBBY ELLIS 2 juli 1932 – 18 oktober 2016 • De Jamaicaanse trompettist Bobby Ellis werkte met reggaegrootheden als Peter Tosh, Burning Spear en The Revolutionaries. Hij overleed aan de gevolgen van een longontsteking.

PETE BURNS 5 augustus 1959 – 23 oktober 2016 • Peter Jozzeppi Burns was een Engelse singer-songwriter en televisiepersoonlijkheid. Hij richtte in 1980 popband Dead Or Alive op. Hun bekendheid bereikte zijn top in 1985 met de single You Spin Me Round (Like A Record). Burns stond bekend om zijn directe compromisloze aanpak. Als platenverkoper gooide hij zijn klanten hun aankoop toe als hun keus hem niet beviel. De BBC maakte excuses voor zijn live gevloek op televisie toen hij het proces tegen Michael Jackson becommentarieerde. Burns overleed aan een hartstilstand.

BOBBY VEE 30 april 1943 – 24 oktober 2016 • Robert Thomas Velline bereikte het toppunt van zijn roem op zijn twintigste. Toen schreef hij in een paar jaar een serie miljoenenhits op zijn naam, waaronder Rubber Ball, Run To Him, The Night Has A Thousand Eyes en vooral het door Carole King &  Gerry Goffin geschreven Take Good Care Of My Baby. Hij overleed aan de ziekte van Alzheimer. Lees: Het tienerleed van Bobby Vee.

CURLY PUTMAN 20 november 1930 – 30 oktober 2016 • Claude Putman Jr. schreef in de jaren zestig en zeventig een serie tranentrekkerige countryhits, waaronder het hartverscheurende Green Green Grass Of Home uit 1964, als eerste op de plaat gezet door Porter Wagoner en later veelvuldig gecovered, van Tom Jones tot The Flying Burrito Brothers en zelfs Nana Mouskouri. Niet minder klassiek is het door Tammy Wynette zo doorleefd gezongen D-I-V-O-R-C-E uit 1968, terwijl het door haar ex George Jones in 1980 opgenomen He Stopped Loving Her Today geldt als een van de beste countryliedjes aller tijden. Putman overleed aan hart- en nierfalen.