Return To Sender: doden van augustus 2015

7 september 2015

Return To Sender is de eregalerij voor de muziekdoden op de Heaven-site. Een keer in de maand geven we een up-date. De ‘groten’ krijgen zo snel mogelijk na hun overlijden een apart herdenkingsverhaal, op de site of in het blad.

Cilla Black (Priscilla White): 27 mei 1943 - 1 augustus 2015 – Van vestiairemeisje tot best verkopende zangeres in Engeland: Priscilla White’s versie van van krantenjongen tot miljonair. Cilla Black was one of the boys. Ze hield in de jaren zestig een jaar of vijf superieur stand in de Britse hitparade tussen het groepsgeweld uit Liverpool, Londen en Manchester. Orkestleider en Beatles-producer George Martin had een zwak voor haar. Cilla Black overleed vrijwel zeker als gevolg van een val in haar villa in Estepona, Spanje. Zij werd 72 jaar. (Lees Vestiairemeisje regeerde de Britse hitparade)

Billy Sherrill: 5 november 1936 – 4 augustus 2015 – Legendarische Amerikaanse countryproducer en songwriter. Hij werd vooral bekend met zijn luxueus klinkende producties waarmee hij in de jaren zestig en zeventig de ‘countrypolitan’-sound definieerde. Het samen met Glenn Sutton voor David Houston geschreven Almost Persuaded was in 1966 Sherrill's eerste grote kraker, al begon dat jaar ook zijn succesvolle samenwerking met zangeres Tammy Wynette. Het leverde klassiekers op als My Elusive Dreams en I Don’t Wanna Play House, en de misschien wel allerbekendste countryhit ooit Stand By Your Man. Toen Wynette trouwde met countryster George Jones werd Sherrill ook diens muzikale steun en toeverlaat. Een andere zanger met wie Sherrill toen grote successen vierde was Charlie Rich, die hij hits bezorgde met Behind Closed Doors en The Most Beautiful Girl. Zijn naam was gemaakt, en er is bijna geen countryartiest met wie hij in de jaren zeventig niet heeft gewerkt. Opmerkelijk is nog zijn samenwerking met Elvis Costello in 1981. Diens Almost Blue bevatte de hit A Good Year For The Roses. Op de foto linksboven v.l.n.r.: Tammy Wynette, George Jones en Billy Sherrill.

Bob Johnston: 14 mei 1932 - 14 augustus 2015 – Bob Johnston hoort in het rijtje grote popplatenproducers, met Phil Spector, Jack Nitzsche, Rick Rubin, Daniel Lanois en T Bone Burnett. Het grote verschil tussen Johnston en de anderen is dat je hem niet ‘hoort’ op de platen die hij heeft geproduceerd. Zijn grote kracht was niet het geluid maar de sfeer – en zijn onvoorwaardelijke geloof in de persoonlijkheid van zijn artiesten. Ze mochten hem evengoed gerust aan de kant zetten. "Ik heb geen contract met jullie, ik heb een contract met CBS." Johnston overleed op 83-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Hij lag al enige tijd in een hospice. (Lees Postuum: Bob Johnston, producer)

Danny Sembello: 15 januari 1963 – 15 augustus 2015 – Amerikaanse (soul)songwriter en producer, bekend van de hit Neutron Dance van The Pointer Sisters en Stir It Up van Patti Labelle. Ook onder anderen George Benson, Chaka Khan en Jeffrey Osborne maakten gebruik van zijn diensen. Hij won tevens een Grammy voor zijn bijdragen aan de soundtrack van de film Beverly Hills Cop. Hij was de jongere broer van Michael Sembello die net een slagje meer succes had met meer gevestigde namen als Stevie Wonder, The Temptations, Michael Jackson en Diana Ross.

Doudou N’Diaye Rose (Mamadou Ndiaye): 28 juli 1930 - 19 augustus 2015 – Senegalese drummer en orkestleider, een van de meest gevierde Afrikaanse muzikanten van de twintigste eeuw. In een carrière die zo’n driekwart eeuw jaar besloeg, speelde hij met een uiterst breed scala aan Westerse muzikanten, van Josephine Baker, Alain Stivell en Dizzy Gillespie tot Miles Davis, Peter Gabriel en The Rolling Stones.

Mariem Hassan: mei 1958 – 22 augustis 2015 – Eerder dit jaar bespraken we in Heaven nog haar jongste album Baila Sahara Baila. Al te enthousiast waren we niet over, waar we wel te spreken waren over eerdere platen van deze woestijnblueszangeres uit de Westelijke Sahara, die binnen haar genre zonder meer tot de groten behoorde. Het is dus heel goed mogelijk dat de kanker die haar uiteindelijk het leven kostte, haar al danig in zijn greep had en dat het al een klein wonder mag heten dat ze deze zwanenzang nog heeft kunnen opnemen.

Joy Beverley (Joycelin Chinery): 5 mei 1924 – 30 augustus 2015 – Oudste van de Beverley Sisters, een in de jaren vijftig en zestig populair Brits dameszangtrio gemodelleerd naar de Amerikaanse Andrews Sisters.