Rod Picott: nieuwe tour, nieuwe video

31 augustus 2016

Samen met de virtuoze gitarist Sergio Webb – hier vooral bekend van zijn optredens met David Olney – trekt de Amerikaanse singer-songwriter Rod Picott van 9 tot 23 september door de lage landen. Ter promotie van de tour heeft hij een nieuwe video gemaakt, die hier zijn première beleeft.

De Amerikaanse singer-songwriter debuteerde in 2001 met Tiger Tom Dixon’s Blues, verwijzend naar een oom van zijn vader, die tijdens de Grote Depressie de kost verdiende als bokser. Picott liet zich horen als een chroniqueur in de stijl van Bruce Springsteen op diens meer ingetogen albums. Ook zijn liedjes gaan over familie, bekenden, het wel en wee van de kleine man (en vrouw) die wil overleven.

Voor zijn debuut had de uit New England afkomstige Picott al jarenlang gebuffeld in Nashville, waar hij zijn geluk was gaan beproeven. Veel dank was hij verschuldigd aan zijn jeugdvriend Slaid Cleaves, ook uit New England, die een paar jaar eerder aan de bak was gekomen en niet naliet het talent van zijn kameraad te promoten. Ze schreven ook samen, zoals het onvolprezen Broke Down, het titelnummer van Cleaves’ vijfde album uit 2000. Ook Fred Eaglesmith behoorde in die jaren tot de inner circle van Picott. Inmiddels is Picott acht albums verder. Stray Dogs (2002) en Girl From Arkansas (2004) zijn persoonlijke favorieten, maar eigenlijk moet kijken naar het gehele oeuvre. Zoals een vriend van vroeger ooit stelde: singer-songwriters maken geen albums, ze maken liedjes.

Op zijn jongste album Fortune, dat vorig jaar verscheen, ligt de focus van de nummers minder op wat hij om zich heen ziet gebeuren en meer op zijn eigen gevoelens. Het album werd in slechts anderhalve week tijd opgenomen om zo dicht mogelijk bij het ongepolijste geluid te komen van Picott's optredens. I wanted to make a record where we captured performances, as opposed to imitating performances. Technology makes it so easy to do an imitation of what your best performance would sound like, but that's not a real performance. That's just what you would want yourself to sound like. I didn't want to do that. For better or worse, Fortune is what I actually sound like.

Rod Picott & Sergio Webb live: 9 september in De Ridderhof, Koudekerk a/d Rijn; 10 september op Take Root, Groningen; 11 september in Grenswerk, Venlo; 14 september in Patronaat, Haarlem; 15 september in De Waker, Maassluis; 16 september in Theater In de Steeg, Den Haag; 17 september in Spoetnik,Vlissingen; 18 september in Het Huis VerLoren, Hoorn; 19 september in Meneer Frits, Eindhoven; 20 september in Verkadefabriek, Den Bosch; 21 september in TivoliVredenburg, Utrecht; 22 september in De Breughel, Bree; 23 september in De Bospoort, Ede.