Roots in Openluchttheater Valkenburg

7 augustus 2019

Aanstaande zaterdag 10 augustus vormt het ruim honderd jaar oude, uit de rotsen gehouwen amfitheater in Valkenburg weer het feeërieke decor voor Southern Roots Open Air. Ook voor deze derde editie heeft de organisatie weer een klein maar fijn programma samengesteld  waarbij kwantiteit ondergeschikt is gemaakt aan kwaliteit.

Zoals bij Verbraak | Van Bijnen. Zeg maar Joost en Jan. Allebei afgestudeerd aan het conservatorium in Rotterdam, multi-instrumentalist en gezegend met een veelzijdige muzieksmaak waarin New Orleans ritmiek, country, blues, texmex en jazz een belangrijke rol spelen. Eerstgenoemde is een voormalig protegé van trompettist Eric Vloeimans en speelt onder meer in de band van Ralph de Jongh, terwijl de ander zoal emplooi vond bij Freek de Jonge en de Berlijnse singer-songwriter Sonja Markowski. Na het veelzeggend getitelde debuut 2nd Line City en de al eveneens meer dan verdienstelijke opvolger Endless Road is het duo inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde binnen de Europese rootsscene.

Hoewel de naam Handkerchief nou niet echt tot de verbeelding spreekt, hebben we hier wel te maken met het best bewaarde geheim van België al zal dat niet lang meer duren. Hun debuut dateert van 2017, maar na enkele bezettingswisselingen staat dit negenkoppig gezelschap in de steigers voor het grote werk. Met naast de reguliere bandsetting, een blazerssectie, accordeon en viool neemt de feestband rond songschrijver/frontman Christoff Annaert ons over surfgolven mee naar de Balkan, Jamaïca, Cuba, Brazilië en het diepe Zuiden van de Verenigde Staten. Een muzikale smeltkroes zoals die ook te horen is op Mutiny Ballads hun onlangs als twee ep’s  uitgebrachte nieuwe worp.    

John Verhoeven alias Mercy John zal voor veel lezers van Heaven geen onbekende zijn. Waar hij op This Ain’t New York nog gold als een veelbelovende nieuwkomer die zich voornamelijk bediende van het gepatenteerde americanaidoom, slaat hij zijn vleugels op het recentelijk verschenen Let It Go Easy (zie kaderrecensie Heaven #3 2019) breder uit. Hiermee katapulteert hij zichzelf rechtstreeks naar de eredivisie van het Nederlandse songschrijversgilde.  In Valkenburg  zal hij begeleid worden door Kirsten Boersma (toetsen, zang), Rolf Verbaant (gitaar), Tom Zwaans (bas) en Bram Hakkens (drums). 

Corey Harris is een man met een missie. Tot zijn debuut Between Midnight And Day in 1995 verscheen gaf hij les aan de universiteit van Napoleonville, Louisiana. Geïnspireerd door de documentaire serie The Blues van Martin Scorsese exploreert Harris al ruim een kwart eeuw de link tussen Afrikaanse en Caribische muziek en de Amerikaanse blues. Het deels in Mali opgenomen Mississippi To Mali  (2003), waarop hij onder meer samenspeelt met wijlen Ali Farka Touré, is wat dat betreft een sleutelplaat. In die zin mag deze levende legende zich een geestverwant noemen van Taj Mahal en Eric Bibb. Van zijn nieuwste album, het nog niet officieel verschenen Louisa County Blues, zal hij zaterdag ongetwijfeld alvast een voorproefje geven.