Rotterdamse punkrocksensatie: Lone Wolf

6 september 2018

Men neme een Aper, een Accelerator, een Bat Byte en een Juicy Zooter en een leuk bandje is geboren. Lone Wolf heet de nieuwe Rotterdamse punkrocksensatie die zaterdag het selftitled debuutalbum presenteert. Frontvrouw Merel, zang en gitaar, over het ontstaan, de punkscene en de (bescheiden) ambities.

Lone Wolf live onderga je, als je van punkrock houdt tenminste, met een glimlach op het gezicht. Geen poespas, geen woord teveel, wat kenmerkend is voor de Rotterdamse punkrockscene. Reken gewoon op een retestrakke set met catchy eigen nummers. Een heerlijk energiek en positief bandje, dat de ooit door Johnny Ramone aan zijn band The Ramones - het ijkpunt voor alles wat daarna kwam en nog komt - opgelegde podiumregel 'look forward, play forward' voorbeeldig naleeft. In het Utrechtse dB's, waar de Rotterdammers eind juli openden voor de legendarische The Queers, werd duidelijk hoeveel beter ze waren geworden sinds ze een jaar eerder daar ook al speelden, toen als support voor punkrockicoon CJ Ramone. "Ja, we oefenen veel", verklaart Merel de progressie. "En we hebben er plezier in." Daarbij komt nog dat de individuele leden de nodige ervaring meenemen.

Merel over het ontstaan: "Ox, Ivo, Damien en ik waren eind 2016 voor de lol met zijn vieren aan het oefenen. Toen stopten binnen korte tijd The Accelerators van Ox en mijn bandje The Bat Bytes en zijn we vol voor Lone Wolf gegaan. In januari 2017 deden we onze eerste show en sindsdien gaat het bergopwaarts. Veel repeteren en veel spelen. We doen dit jaar mee aan de Popronde en hebben tot december elk weekeinde wel een show."

Het kwartet varieert in leeftijd van 28 (Merel) tot 38 (Ivo). De laatste heeft veruit de meeste bagage, want hij is al sinds de start, ruim twee decennia geleden, een vaste waarde bij The Apers. Deze punkrockveteranen, want zo mag je ze ondertussen wel noemen, treden sinds de verhuizing van frontman Kevin naar Oostenrijk nog maar sporadisch op. Dus heeft de gepassioneerde drummer emplooi bij nog liefst drie andere bands: The Windowsill, Giant Eagles en nu dan ook Lone Wolf. Bassist Ox, tevens levensgezel van Merel, hoort tot de post-Apers-generatie en maakte een decennium de podia onveilig met The Accelerators waar hij frontman was. Gitarist Damien is een ander verhaal, aldus Merel. "Toen we met Lone Wolf begonnen had Damien al zo'n tien jaar niet gespeeld. Ik ken hem van The Juice Zooters. Dat bandje speelde ooit een keer bij ons op de middelbare school en dankzij hen kwam ik als vijftienjarige in aanraking met muziek van The Ramones en The Apers. Ik speelde net een paar jaar gitaar, nadat ik sinds mijn zesde viool heb gespeeld."

De internationale punkrockscene hangt letterlijk aan elkaar van vriendschap en goodwill. Veel geld is er niet, animo des te meer dus musici helpen elkaar aan optredens of spelen samen in één package, ruilen cd's of vinyl, logeren bij elkaar, vallen waar nodig in of spelen als begeleiders van een wat grotere naam. Zo deed Lone Wolf zomer 2017, dus nog maar net in bedrijf, tijdens het kleinschalig maar hoog aangeslagen Italiaanse festival Punkrock Raduno de backing voor Dr. Frank van Mr. T Experience (een in 1985 opgerichte punkrockband uit California). Daarna speelde het kwartet ook een set eigen werk en dat viel kennelijk zo goed in de smaak dat, toen dit jaar bij Punkrock Raduno een band uitviel, de organisatoren Lone Wolf vroegen het gat te dichten.

Eind oktober wacht een nieuw buitenlands avontuur. Lone Wolf is de enige Nederlandse representant tijdens de zeventiende editie van The Fest, een mega undergroundfestival met ruim 300 bands en talloze randactiviteiten in Gainesville, Florida. "Daar spelen we twee shows en daarna nog een show in South-Carolina", vertelt Merel. De band is bij The Fest geïntroduceerd door leden van Mean Jeans, een band uit Oregon die eerder speelde - en het kennelijk naar de zin had - tijdens Rotterdam Riot. Dat geregeld terugkerend punkfeestje wordt mede door Ox georganiseerd, vandaar.

Hoe het verder moet met Lone Wolf? "Het blijft leuk, het is geen verplichting. We hebben allemaal werk en doen dit er voor ons plezier bij." Over twintig jaar? "Ik hoop dat ik er dan nog lol in heb en zal zeker altijd gitaar blijven spelen."

Informatie over Lone Wolf en optredens vind je hier. Album presentatie zaterdag in V11 in Rotterdam.