Rowwen Hèze gedrenkt in soul

7 oktober 2014

Dat er in de hemel geen bier is, kan naar het rijk der fabelen worden verwezen. Overvloedig stroomt er gerstennat. Het daalt zelfs op ons neer, als een gouden regen. Rowwen Hèze levert in de hoofdstedelijke poptempel Paradiso op de dag des Heren het bewijs dat het er in het paradijs wel degelijk vochtig en vrolijk – of zoals onze Oosterburen dat zo mooi noemen: feuchtfröhlich – aan toegaat.

Eigenlijk is Club America bedoeld voor de echte muziekliefhebbers. Rowwen Hèze heeft het bijna dertig jaar omspannende repertoire speciaal bewerkt voor deze eigenlijk veel te korte clubtournee. Luisteren staat centraal, maar die opzet slaagt niet helemaal. Al moet je wel een vreselijke kniesoor wezen om te vallen over de eruptie van feestvreugde en het bierplezier van een groot deel van het overwegend jonge publiek.

In de aanloop naar het jubileumjaar 2015 lijkt Rowwen Hèze zichzelf te herontdekken. Geen suffe terugblik, maar een bezielde heroriëntatie op de eigen muzikale afkomst. Drie zwarte zangeressen weten het blanke ensemble op sommige momenten warempel te laten klinken als een heus soulorkest. De ode aan leven, lust en liefde is onverminderd springlevend.

Lang niet iedere doorgewinterde fan blijkt even geporteerd van de Club America-tour. Men hoort liever wat men kent. Toch tekent juist dit project de inventiviteit en het muzikale avonturisme van het Noord-Limburgse zestal. En het moet gezegd: het pakt buitengewoon goed uit. De muziek blijft herkenbaar, maar er wordt een dimensie aan toegevoegd. Niet alle intro’s van de uit België afkomstige soul sisters sluiten trouwens even naadloos aan op een klassieke polka of gevoelige ballade. Maar net door die kleine imperfecties neemt de aandacht voor de muziek toe.

Apart te horen hoe de zangeressen de jodelpartijen van de vergeten hit ‘T Roeie Klied voor hun rekening nemen. Ook is er uitstapje naar de oevers van The Mighty Mississippi River en zit men loom op de porch bij het Green Green Grass Of Home. Rowwen Hèze moet behoorlijk aan de bak met zo’n afwijkende setlist. De nadruk ligt op harmonieuze melodielijnen waarbij melancholie, romantiek en uitbundige vrolijkheid hand in hand gaan. De nummers zijn vastgehecht aan moeder aarde, maar kiezen in de soularrangementen toch het luchtruim.

Rowwen Hèze laat zich op deze verrassende clubtournee inperken noch beteugelen. Al luisterend ga je onherroepelijk mee naar die andere wereld van de verbeelding, herinnering en expressie. Universeel. Want hoewel de Limburgse Peel en de swamps van Louisiana mijlenver uit elkaar liggen, komt de muziek uit dezelfde bron. Soulmuziek verwacht je niet uit de bronsgroene provincie, maar de ziel is overal. Het kan geen eeuwigheid duren of zelfs in de hemel wordt onder het genot van het nodige bier Limburgs geluld.

Club America-tour van Rowwen Hèze: 9 oktober in Volt, Sittard; 10 oktober in De Groene Engel, Oss (uitverkocht); 16 oktober in het Burgerweeshuis, Deventer; 17 oktober in Romein, Leeuwarden; 18 oktober in DRU Cultuurfabriek, Ulft.