Rush brengt spektakel

17 mei 2013

De concerten van Rush zijn een spektakel. Het populaire rocktrio, dat zijn debuut uitbracht in 1974 en wereldwijd meer dan veertig miljoen albums verkocht, staat 2 juni in Ziggo Dome. Afgelopen jaar verscheen Clockwork Angels, hun twintigste studioplaat.

Het Canadese trio bestaat uit Geddy Lee (zang, bas, toetsen), Alex Lifeson (gitaar) en Neil Peart (drums). De catalogus van Rush omvat klassiekers als hun titelloze debuut, 2112 (1976), Moving Pictures (1981), Test For Echo (1996) en Vapor Trails 

(2002).

Afgelopen jaar deed de band de twintigste studioplaat het licht zien, Clockwork Angels. Het album vertelt het verhaal over de zoektocht van een jongen door een overvloedige, kleurige wereld van steampunk en alchemie, die hij in zijn dromen probeert te volgen. Een verhaal over verdwenen steden, anarchisten en een klokkenmaker. Die laatste wil elk aspect van het dagelijkse leven met precisie vastleggen. Met hun muzikale vakmanschap en energie zal Rush dit verhaal vertalen naar het podium in de Ziggo Dome.

Toch knap als je je als band, door velen in de proghoek gedrukt, na zoveel jaren nog steeds weet verzekerd van een hechte schare fans. Rush doet er dan ook alles aan om het de liefhebbers naar de zin te maken: recent werk maakt veelal de hoofdmoot uit van hun bijna drie uur durende shows, maar ook de nodige favorieten uit het rijke verleden. Hoge energie, intense zang die de gitaarakkoorden volgt, veel ‘duw’ in de gitaarpartijen, een bas die zijn eigen weg volgt, teksten vol literaire verwijzingen en lange woorden, flarden synthesizer en samples.

Met Rush staat een waar driemansorkest op het podium. En dat gepaard aan het nodige visueel spektakel, met een wervelende, welhaast sci-fi achtige lichtshow. Maar zou je Rush wel kunnen genieten zonder zo'n overdaad?

Rush live: 2 juni, Ziggo Dome, Amsterdam.