Sabrina Starke: album en tentoonstelling

9 oktober 2018

Op de Westersingel in het hart van Rotterdam staan medewerkers van de Universele Kerk van Gods Rijk te flyeren voor een bijeenkomst die mensen de weg moet tonen om uit een depressie te komen. Haastig stop ik de uitgereikte folder in mijn colbertjasje en loop door, een poging tot gesprek afwendend. Zometeen start namelijk even verderop, en nog wel in een monumentaal kerkgebouw, een bijeenkomst die op voorhand al een positieve wending lijkt te geven aan de al dan niet door mentale malheur getroffen levens van de bezoekers. Die krijgen bij binnenkomst een polsbandje om met daarop de tekst ‘Thanks for coming! ‘Love’ Sabrina Starke’.

De Rotterdamse zangeres met wortels in Suriname presenteert in Arminius haar nieuwe album Underneath The Surface. Een presentatie die samenvalt met het feit dat Sabrina Starke tien jaar geleden haar debuutalbum Yellow Brick Road uitbracht. Dat is nog altijd haar succesvolste plaat, destijds goed voor edelmetaal. Hoe het haar nieuwe collectie nummers – vooral van eigen hand – zal vergaan is nog even afwachten. In elk geval laat ze vanavond in het met een zeskoppige band uitgevoerde songmateriaal een niet al te hemelbestormend, maar vertrouwd geluid horen, het best te omschrijven als ‘urban pop-soul’.

Tussen haar vorige, titelloze album en het nieuwe zit drie jaar, vertelt ze in een naar de jaren zeventig knipogende look (rose ribfluwelen broek met wijde pijpen, witte blouse, hoge hakken en plateauzolen) tussen de nummers door: ‘“Er gaat veel door me heen.” Even later krijgen ook de medewerkers aan haar album een pluim, want, zegt Sabrina, “een album is teamwork.” Sommigen van dat team staan op het podium, anderen bevinden zich in de zaal zoals co-producer Simon Akkermans, bekend van zijn werk met onder meer C-Mon & Kypski en Mister and Mississippi.   

Na zo’n drie kwartier is de showcase voorbij, maar de avond nog niet. Want er gaat iets bijzonders gebeuren, is de aanwezigen voorafgaande aan het optreden meegedeeld. Vanavond is namelijk ook de officiële opening van een door Sabrina Starke gecureerde expositie in TENT, een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst in de bruisende Witte de Withstraat. Die locatie is op loopafstand van Arminius en daarom heeft men bedacht om onder begeleiding van een Surinaamse kasekoband in optocht naar de tentoonstellingslocatie te gaan.

Helemaal vooraan de stoet loopt en danst Sabrina zelf. Het publiek dat de terrassen van de horecagelegenheden in de straat bevolkt, slaat het geheel geamuseerd gade. Smartphones gaan de lucht in om het vast te leggen. Aan mediabelangstelling ontbreekt het sowieso niet , want ook professioneel ogende camera’s leggen de straatparade vast. 

Bij binnenkomst in TENT staan de welkomstdrankjes klaar en verdwijnt  Sabrina naar achteren om zich in een andere outfit te steken. Daarna volgen toespraken plus de officiële opening en kan het gemêleerde, multiculturele publiek de kunstwerken bekijken. Het gaat om werken van negen beeldende kunstenaars uit binnen- en buitenland. Van hen maakte het merendeel speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk.

Met als titel ‘Who Do You Think You Are’ staat in de expo het actuele, maar inmiddels ook tamelijk afgezaagde thema van een zoektocht naar identiteit centraal. Niettemin heeft die hier boeiende kunst opgeleverd zoals de serie iconische portretten van krachtige zwarte vrouwen, met daarin verwerkt het gezicht van Starke, gemaakt door de veelzijdige Amsterdamse creatieveling  Brian Elstak. Ook origineel is het van gaas en polyester watten gemaakte kunstwerk ‘Head In The Clouds’ van het Franse ontwerpersduo Mickaël Martins Afonso and Carline Escaffre-Faure. Daarin nodigt het duo bezoekers uit om zich even af te sluiten van de vele stemmen, meningen en spanningen die hen voortdurend omringen. En dan is er nog de installatie ‘Instilled Soul, a Nurturing Refuge’ van de Belgische Sara Nuytermans waarin water als bron van alle leven en louterende kracht centraal staat. Interactief zoals bij meerdere werken van de tentoonstelling het geval is.

Het qua omvang grootste kunstwerk van de expo verwijst naar een track op het nieuwe album, ‘Under The Mango Tree’. Het is een soort paviljoen, ontworpen door de Rotterdamse kunstenaar Jasper Niens en opgebouwd uit een kleine tweeduizend onderdelen. Elk daarvan is uniek in vorm en maat, maar bij elkaar vormen ze een aansluitend geheel.  ‘Net zoals iedere persoon door een unieke DNA-keten wordt gevormd’, aldus de toelichting.  In deze ruimte presenteert Starke gedurende de tentoonstelling een programma met gesprekken, muziekoptredens, songschrijfsessies, dance battles, beeldende kunst, literatuur en storytelling.  Een en ander naar analogie van de manier waarop gemeenschappen in Afrika in de schaduw van de mangoboom samenkomen om verhalen te delen, problemen gezamenlijk op te lossen, samen te rouwen, te vieren en verbinding te vinden. En vast ook om mensen met depressies een uitweg te bieden. 

 ‘Sabrina Starke - Who Do You Think You Are’ is t/m 2 december te zien in TENT, Rotterdam.  Clubtour vanaf 7 december, voor data zie: www.sabrinastarke.nl