Scott Miller tot leven gewekt

26 oktober 2017

De zelfgekozen dood van Scott Miller sloeg vier jaar geleden in als een bom bij (power)pop-fijnproevers. De pijn wordt nu verzacht met een erg sterke nieuwe plaat van Game Theory.

Met zijn bands Game Theory en The Loud Family maakte Scott Miller zo’n vijftien uiterst verslavende powerpopplaten. Ondanks die productiviteit brak hij nooit echt door. Tot zijn dood (15 april 2013) bleef hij een cultheld, slechts op waarde geschat door een beperkte groep liefhebbers. Maar die hebben hem dan ook héél hoog zitten. Toen Mojo een overzicht plaatste onder de kop ‘How to Buy Power Pop’ waren daarin zelfs twee van Millers platen opgenomen: 2 Steps From The Middle Ages van Game Theory en Interbabe Concern van The Loud Family.

Ten tijde van zijn overlijden werkte Miller aan een nieuwe Game Theory-plaat. De opnames zijn na een Kickstarter-financiering afgerond door een groot aantal voormalige bandleden en vrienden. Onder hen Ken Stringfellow en Jon Auer (The Posies), Will Sheff (Okkervil River), Peter Buck (REM), Mitch Easter (vooral bekend als producer) en zijn weduwe Kristine Chambers Miller.

Mijn verwachtingen waren niet al te hooggespannen, maar Supercalifragile is een verrassend sterke plaat geworden, die mooi aansluit op het eerdere werk en, hoe kan het ook anders, een stuk gevarieerder is.

Een van de hoogtepunten is het onweerstaanbare No Love, een prachtig duet van Scott Miller met Aimee Mann, die overigens in het verleden aangaf dat Plants & Birds & Rocks & Things van The Loud Family in haar top vijf aller tijden staat, en ooit nog eens een volledige plaat samen met Miller wilde maken, waar het helaas nooit van is gekomen.

YouTube biedt slechts een filmpje bij één nummer: het door Anton Barbeau gezongen I Still Dream Of Getting Back To Paris. Niet de allerbeste song maar zeker de moeite waard. Als je meer wilt horen, ga dan naar Bandcamp. Supercalifragile (waarvan het artwork ook goed aansluit op het eerdere werk) is daar te koop als download, lp en cd. Mooi om te zien, trouwens, dat je overboeking rechtstreeks terechtkomt bij Millers weduwe.