ScumBash klinkt enger dan het is

8 februari 2017

Zeke, Stiff Little Fingers, The Monsters, The Accelerators en Batmobile zijn enkele van de in totaal twintig namen op het affiche van het indoorfestival ScumBash, op 4 maart in de RDM Onderzeebootloods in Rotterdam. Grijp je leren jas, plak je neptattoos op en dompel je onder in een van de leukste feestjes van het jaar. Ja heus, echt. Het klinkt eng, 'Feest van het Uitschot', maar het is er reuzegezellig.

Ze lijken zo lief, festivals met namen als Pinkpop, Down To The Rabbit Hole, Into The Great Wide Open en A Camping Flight To Lowlands Paradise. Iedereen zou er heen kunnen en ja, dat gebeurt dan ook. Zelfs de buurman, van wie je alleen weet dat ie in zijn vrije tijd een gedateerde spijkerbroek draagt en wel eens met Arbeidsvitaminen meezingt.

Nee, dan ScumBash. Alleen al door de subtitel - 'One Day Of Pure Goddamn Rock 'N' Roll' - vaardigt de Bond tegen Vloeken subiet code rood uit. Net als de bravere tegenhangers in festivalland, werkt deze naam ook selectief. Maar gek genoeg, of eigenlijk niet, tref je in de Maasstad vooral de ware liefhebbers. Mensen die vaker een donker maar stikgezellig zaaltje van binnen zien dan zo'n kille galmbak.

Schorem

De jaarlijkse culturele uitspatting van de heren Schorem Haarsnijder en Barbier, de initiatiefnemers, is een erkend trefpunt voor liefhebbers van punk, hardcore, rockabilly en psychobilly, ska, country en meer (sub)genres die niet bepaald mainstream zijn en het nooit zullen worden. De muzikale kappers zijn, geven ze toe, destijds geïnspireerd geraakt door wat de mannen van Peter Pan Speedrock in Eindhoven losmaakten met hun jaarlijkse Speedfest in het Klokgebouw. Dat concept sprak aan: veel stevige muziek op één dag, in een entourage waar het publiek genoeg bewegingsruimte heeft en waar het ook aangenaam toeven is als je even niet volop in de herrie wil staan.

ScumBash 1 tot en met 3 vond plaats in de monumentale Van Nelle Fabriek. Dit jaar dient een ander industrieel pareltje als decor, de vroegere onderzeebootloods pal aan de Nieuwe Maas. Die is sinds 2015 in gebruik als evenementenlocatie. Naast twintig bands op drie podia, biedt ScumBash een gevarieerd randprogramma met lifestyle en dj’s die een belevenis op zich zijn. Zoals het gevierde Belgische dj- en presentatie-duo Goe Vur In Den Otto, dat wekelijks zijn eigen show op Studio Brussel heeft. Verder zijn er diverse shops, zijn kunstenaars aan het werk en kunnen bezoekers terecht voor een tattoo of knipbeurt of hun schoenen laten poetsen op een vintage manier.

Scumbash 2017 op 4 maart met (in alfabetische volgorde):Accelerators (NL), Backfire! (NL), Batmobile (NL), Death Alley (NL), Def Americans (NL), Fleddy Melculy (BE), Kadavar (D), The Kendolls (SE), Legion Of The Damned (NL), Mark Foggo’s Skasters (NL), Miss Mary Ann & The Ragtime Wranglers (NL), The Monsters (CH), Nekromantix (USA), Order Of The Emperor (NL), The Polecats (UK-USA), Scumbag Millionaire (SE), T-99 (NL), Stiff Little Fingers (UK), White Miles (AT), Zeke (USA).

Klik hier voor informatie en tickets (45 euro, excl. servicekosten).