Sharon Van Etten: oogappel in de indiescene

21 november 2012

Tijdens het laatste weekeinde van november wordt in Utrecht alweer voor de zesde keer Le Guess Who? gehouden. Op liefst acht podia in het centrum van de Domstad vinden niet minder dan honderd optredens plaats van de meest uiteenlopende undergroundartiesten. Zondagavond 2 december staat de veelgeprezen Sharon Van Etten met haar band in Tivoli De Helling.

Binnen de Amerikaanse indiescene is Sharon Van Etten een oogappel. Niet voor niets kwam haar meest recente album Tramp tot stand dankzij de medewerking van muzikanten uit groepen als The National, Beirut, The Walkmen, Wye Oak en Doveman. “Eerst was ik doodsbang om met iemand anders samen te spelen”, vertelde ze eerder dit jaar in Heaven. “Het laatste wat ik wilde was een groots klinkend album dat ik live niet in mijn eentje kon uitvoeren. Ik stond er dan ook op dat mijn eerste plaat, Because I Was In Love, heel kaal zou worden.”

Opvolger Epic was beduidend rijker van instrumentatie, maar met een speelduur van amper een half uur ook aanmerkelijk korter. “Voor mijn gevoel vormden die zeven liedjes een volledig album. Ik had ook helemaal geen zin om het langer te maken. Om die reden, en ook omdat ik wel van een woordgrapje houd, kwam ik op Epic. Verder vond ik wel leuk dat er ep in de titel stond, wat ook weer zo’n melig grapje is.”

Tramp maakte Sharon Van Etten goeddeels samen met Aaron Dessner, de gitarist van The National. “Ik ben er heel trots op, vooral ook omdat de plaat zelfvertrouwen uitstraalt. Weliswaar ben ik nog steeds bezig mijn eigen stem te vinden, maar het voelt voor mij echt als een springplank naar nog betere liedjes. Mijn gevoel zegt me dat ik hierna ook met anderen ga samenwerken bij het schrijven. Ik wil leren om ideeën voor teksten en melodieën uit te wisselen, zodat mijn volgende album niet méér van hetzelfde zal zijn.”

De titel Tramp verwijst naar het zwervende bestaan van de New Yorkse singer-songwriter. “Alle nummers gaan over relaties, want ik heb nog niet voldoende perspectief om objectief naar mijn leven te kunnen kijken. Ik wil niets afdwingen, omdat je dan volgens mij prutliedjes krijgt. Het is een goede oefening om elke dag lekker te spelen, maar als het gevoel niet komt, leg ik mijn gitaar weer weg.”

Sharon Van Etten live: 2 december om 20.00 uur in Tivoli De Helling, Utrecht.