Sjock kent ook in zijn 44ste editie geen verrassing - en dat is fijn

14 juni 2019

De timetable zit opgeslagen in Dropbox. Ik ben er klaar voor als op 12 juli op Poeyelhei Gierle bij Turnhout de 44ste editie van Sjock losbarst. Drie dagen lang rock 'n' roll in de beste, originele, betekenis van het begrip. Dus geen flauwekul als dj's of gastzangers die je zelfs je ergste vijand niet toewenst. Opvallend dit jaar is de opmerkelijk grote  Scandinavische delegatie die naar Sjock afreist.

De verfestivalisering neemt verontrustende vormen aan. Zoals binnensteden worden overspoeld door horecazaken, van nagelnieuw concept tot vintage en alles daartussen, wordt de landkaart, naast windparken, volgeprikt met festivals. Breed programmeren is het toverwoord, je zult maar eens een doelgroep, hoe klein ook, over het hoofd zien... Bij Sjock geen verrassingen op dat gebied, al 44 jaar niet. Het is overzichtelijk, vast omkaderd. Smaken zijn steevast rock 'n' roll, rockabilly, punkrock, psychobilly, folkpunk, countrypunk, garagerock en dan sla ik vast nog een substrominkje over. Het evenement staat te boek als de 'oervader' van festivals als Groezrock, Jera On Air, Speedfest en ScumBash. Dat je het weet.

De vrijdag, met het kleinste programma, begint al lekker want dan is CJ Ramone de baas op main stage. In 1989 was hij als bassist de opvolger van oer-Ramone Dee Dee en maakte hij het karwei af tot de band in augustus 1996 met pensioen ging. Al jaren brengt CJ een stevige set waar eigen werk, ook leuk, is geïntegreerd in een trits meezingers van de uitvinders van de punkrock.

De opening op zaterdag komt voor rekening van The Grave Brothers, de enige Belgische band die op het hoofdpodium speelt. Het slotakkoord is voor The Hellacopters (Zwe), voorafgegaan door hun Noorse collega's van Gluecifer. Ook Nederland is deze dag vertegenwoordigd, met de Helmondse rockabillymannen The Hi-Tombs en de Rotterdamse poppunksensatie Lone Wolf.

Op zondag wederom een Zweedse finale, nu met The Hives. Gegarandeerd spektakel en een flinke dosis waanzin komen van King Khan & the Shrines, een bont gezelschap rond de in Berlijn woonachtige Canadees-met Indiase-roots Arish Ahmad Khan. Voor Nederland houdt De Stekkers met hun ' depraved organtronic garage punk' de fakkel brandend.

Op de drie podia komen in totaal 44 acts in actie. Maak je niet druk om de logistiek, alles is vlak bij elkaar. En parkeren doe je gratis en bijna voor de deur.

Een weekendticket kost 80 euro maar je kunt ook een dag komen. Kaarten in diverse smaken koop je hier.