Slaid Cleaves naar Nederland

21 september 2017

Singer-songwriter Slaid Cleaves komt naar de lage landen voor een fijn tourtje. Het is alweer een paar jaar geleden dat deze sympathieke Amerikaan hier was te zien. Zijn fraaie nieuwe album Ghost On The Car Radio is net uit.

Slaid Cleaves maakte voor het eerst naam door de Kerrville Folk Festival’s New Folk Competition te winnen in 1992. Een prijs die eerder in de wacht was gesleept door talenten als Nanci GriffithRobert Earl Keen en Steve Earle. In 1997 kwam zijn eerste album uit: No Angel Knows, waarmee hij zijn status als groot talent bevestigde. Opvolger Broke Down, met het samen met jeugdvriend Rod Picott geschreven titelnummer was een nog groter succes. Hij speelde op een van de eerste edities van het fameuze americanafestival Blue Higways in Vredenburg, Utrecht. Een klassieke singer-songwriter, een man zonder opsmuk die het hebben moet van zijn verhalende liedjes en prachtige stem. Het blijkt lastig voor singer-songwriters om het momentum vast te houden. Want de opeenvolgende albums verschillen vaak niet veel van elkaar, het zijn collecties van liedjes. Als liefhebber heb je dan weleens de neiging een paar albums over te slaan  – ik spreek uit eigen ervaring.

Ghost On The Car Radio

Harmen van Aurich recenseerde Slaid Cleave’s Ghost On The Car Radio in de jongste editie van Heaven (#5 2017): ‘Na het overlijden van Jimmy LaFave is Slaid Cleaves een van de overgebleven vaandeldragers van de americana. Cleaves, geboren in Washington D.C. maar opgegroeid in Maine opereert eveneens vanuit rootshoofdstad Austin, Texas. Hij heeft een dozijn albums op zijn naam, altijd van hoge kwaliteit. Zowel de mooie verhalende teksten als de muzikale omlijsting zijn een schoolvoorbeeld van het genre americana. Live komen die verhalen het beste tot hun recht, maar ook op plaat boeit Cleaves met zijn aangename stemgeluid, al zal het sommigen allemaal net iets te braaf blijven. Maar wie de moeite neemt de nummers vaker te beluisteren, ontdekt prachtige levensverhalen van de minder bedeelden met een aangename, uitgekiende begeleiding van sfeervolle gitaar met de juiste touch van fiddle of elektrische piano. Hoogtepunten zijn Primer Gray, overdenkend, Hickory, fraai walsend, en old-timey The Old Guard, en als altijd bij Slaid Cleaves staat op Ghost On The Car Radio geen slecht nummer. Voor wie de man ooit live heeft gehoord, gaan de nummers nog meer leven. Zeker weten. Van harte aanbevolen.’

Slaid Cleaves live: maandag 9 oktober in Meneer Frits, Eindhoven; dinsdag 10 oktober in Café De Waker, Maassluis; woensdag 11 oktober in CC De Breughel, Bree (België); donderdag 12 oktober in TivoliVredenburg, Utrecht; vrijdag 13 oktober in Muziekpodium Bakkeveen, Bakkeveen; zaterdag 14 oktober in Café De Amer, Amen; zondag 15 oktober in Paradiso, Amsterdam.