Smoked Recordings jubileert

29 oktober 2012

Smoked Recordings viert zijn tiende verjaardag met een aantal bijzondere concerten in het land. Label-oprichter Dan Tuffy: “Het moeten happenings worden, shows waarin onze artiesten alles geven en vooral ook verrassen.”

Smoked Recordings is klein, maar fijn. Het label is tien jaar geleden opgericht door de Australische muzikant Dan Tuffy, die zich vanwege de liefde in Wageningen vestigde. Eigenlijk bedoeld om de albums van zijn band Big Low in eigen beheer te kunnen uitbrengen. Inmiddels telt het label zeven artiesten van uiteenlopende aard, allen gekenmerkt door eigenheid.

“Onze gemeenschappelijke noemer is dat we muziek maken vanuit het hart. Muziek die je emotioneel raakt”, omschrijft Tuffy zijn ‘stal’. Hij brengt alleen muziek uit van mensen met wie hij een ‘klik’ heeft. “En we gaan voor kwaliteit in onze releases. Het is goed opgenomen en met zorg uitgegeven. Er zijn nog genoeg mensen die het gewoon fijn vinden een mooi cd-hoesje te kopen, met een boekje waarin de teksten staan en is te lezen welke muzikanten meedoen.”

Smoked Recordings brengt per jaar zo’n drie releases uit. “Meer kunnen we als klein label niet behappen”, zegt Tuffy. Niet de kwantiteit telt, maar de kwaliteit. Met die instelling houdt het label, dat ook een eigen opnamestudio heeft, het al tien jaar vol.

De twee nieuwste releases zijn meer dan de moeite waard. “Lucie Thorne en Matt Walker zijn Australiërs die op hun eigen land aan de weg timmeren of zoals in het geval van Matt, daar gewoon een grote naam zijn. Matt is een veelgevraagd sessiemuzikant, die heel af en toe een eigen album uitbrengt.”

In Echoes Of Dawn is zijn eerste soloalbum in zeven jaar. Een prachtig album dat perfect de balans houdt tussen ingetogenheid en ruimtelijkheid. De teksten zijn heel persoonlijk, de zang soulvol, evenals zijn piano- en gitaarspel. De eerste duizend exemplaren gaan vergezeld van de bonus-cd Lost Ragas, met prachtige filmisch klinkende instrumentals van soms niet meer dan een minuut. Een beetje filmmaker koopt het album alleen al daarom.

In Europa is Lucie Thorne weer iets bekender, omdat haar vorige album Black Across The Field zeer goede recensies kreeg. Tot in Amerika toe, waar ze door Pieta Brown werd gevraagd om samen met haar muziek te maken. Op Bonfires In Silver City werkte ze nauw samen met drummer Hamish Stuart. Ook haar muziek klinkt persoonlijk en ruimtelijk. Als Thorne niet tourt – wat ze zo’n acht maanden per jaar doet – woont ze zeer afgelegen in de outback.

Het is de bedoeling dat de artiesten van Smoked Recordings op de labelavonden (en matinees) in diverse samenstellingen zullen optreden. Dan Tuffy: “Ik wil niet dat ieder een halfuurtje speelt en zo routineus de avonden vullen. Ik wil spetteren en verrassen.” Hoe het er precies gaat uitzien is nog niet bekend, maar gezien de live-reputatie van Thorne en Walker, Big Low, Parne Gadje en de anderen beloven het mooie shows te worden. “Al onze artiesten zijn persoonlijkheden.”

Smoked Recordings Label Nights: zaterdag 3 november, Patronaat, Haarlem (met Big Low, Lucie Thorne, Davie Lawson, Matt Walker & Jeroen Kant); vrijdag 9 november, Theater Wilde Wereld, Wageningen (met Parne Gadje & Kamal Hors); zaterdag 10 november, Theater Wilde Wereld, Wageningen (met Big Low, Matt Walker, Lucie Thorne & Jeroen Kant); zondag 11 november, Theater De Engelenbak, Amsterdam (met Parne Gadje & Kamal Hors); vrijdag 16 november, Theater De Berenkuil, Utrecht (met Parne Gadje & Kamal Hors); zondag 18 november, Theater De Berenkuil/Utrecht (met Big Low, Lucie Thorne, Matt Walker & Jeroen Kant); maandag 19 november, Meneer Frits, Eindhoven (met Big Low, Matt Walker, Lucie Thorne & Jeroen Kant)

De twee shows in Wageningen beginnen om 21:30 uur; Kaarten van €15 vanaf 20:00 uur verkrijgbaar aan de deur tot het begin van de voorstelling. De avond in Utrecht op vrijdag 16 november begint om 21:30 uur; ook hier kaarten van €15 vanaf 20:00 uur aan de deur. Op zondag 18 november begint de show om 15:30 uur. Kaarten aan de deur vanaf 14:30 uur.