Snarenwonder Djelimady Tounkara

26 april 2016

Djelimady Tounkara kun je met recht de Afrikaanse tegenhanger van Bill Frisell noemen, die wondergitarist uit de Verenigde Staten die als geen ander uiteenlopende muziekstijlen met elkaar kan verzoenen, onnadrukkelijk, puur door de goede noten op de juiste plaats te spelen. Tounkara wordt al enige tijd beschouwd als een van de beste gitaristen van West-Afrika. Hij was mede-oprichter en sologitarist van de prestigieuze Super Rail Band uit Mali, waarvan ook Salif Keita en Mory Kante deel uitmaakten.

De vergelijking met Bill Frisell dringt zich op bij beluistering van Tounkara’s Djely Blues, dat begin dit jaar uitkwam bij een klein Frans label. De elementen die Tounkara in zijn gitaarspel verweeft zijn anders dan bij de Amerikaan, die voortkomt uit de avant-garde jazz. Maar Tounkara versmelt Congolese, Cubaanse en bluesinvloeden zo organisch met zijn van oorsprong griot-achtergrond, dat ook hij een eigen gitaaruniversum creëert. Met zijn frasering en van iedere krachtpatserij ontdane solo's, swingt de muziek ongeëvenaard. Feitelijk is dit geen ‘wereldmuziek’, al zal het album vanwege zijn herkomst wel in die winkelbak terechtkomen.

In mei doet Djelimady Tounkara ons land aan voor twee concerten. Op vrijdag 13 mei speelt hij in RASA, Utrecht, met de muzikanten die hem ook op Djely Blues begeleiden: Sékou Kanté op bas, Sayon Camara op gitaar en Yacouba Sissoko op percussie. Maandag 16 mei – tweede pinksterdag – is het kwartet te zien op de Music Meeting in Nijmegen, maar dan samen met levende legende Kandia Kouyaté, een van de beroemdste zangeressen van Mali. Met wat op voorhand een legendarisch optreden belooft te worden.

Djelimada Tounkara live: vrijdag 13 mei in RASA, Utrecht; maandag 16 mei op de Music Meeting, Nijmegen.