Soedanese jazz van Amira Kheir

10 februari 2013

Amira Kheir groeide op in Turijn, woont inmiddels zeven jaar in Londen en bracht een kleine twee jaar geleden haar debuut View From Somewhere uit. Op dit jazzy georiënteerde album laat de 27-jarige singer-songwriter zich inspireren door haar moederland Soedan, zoals in Ahel Allel, een lied geïnspireerd op de aloude traditie dat een bruidegom trots de familie van zijn bruid bezingt. Andere nummers komen voort uit haar Islam-achtergrond, waarbij ook de suficultuur een voorname rol speelt.

In het akoestische klankbeeld met allerhande instrumenten als ud, kora, djembe, fluit en sax springt vooral de bas in het oor. Een tweede album staat inmiddels op stapel. Volgens eigen zeggen is het instrumentarium ditmaal kleiner en het jazzelement groter, terwijl er bovendien meer ruimte zal zijn voor improvisatie. De zangeres en gitariste rekent zulke uiteenlopende grootheden als Sam Cooke, Bob Dylan, Miriam Makeba en Cassandra Wilson tot haar invloeden. In een volgende Heaven vertelt Kheir meer over haar muzikale inspiratiebronnen en de traditionele muziek uit Soedan.

Amira Kheir geeft deze maand in het kader van de World Sessions-serie een vijftal concerten: 12 februari in De Oosterpoort, Groningen; 15 februari in De Doelen, Rotterdam; 16 februari in Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven; 20 februari in Rabotheater, Hengelo; 21 februari in Korzo, Den Haag.