Sonny Landreth: live van tijdloze klasse

25 juli 2017

Recorded Live In Lafayette heet de nieuwe van Sonny Landreth. Een heerlijke dubbelaar, waarmee de meestergitarist en zanger zijn talenten nog eens dik onderstreept.

Sonny Landreth staat bekend als een van de beste slidegitaristen ter wereld, met een heel herkenbaar geluid. Hij speelde zich vooral in de kijker toen hij John Hiatt begeleidde op het album Slow Turning. Zijn bijdrage aan de plaat is van grote klasse, maar live was hij indertijd soms te prominent aanwezig. Ik herinner me nog een concert van Hiatt in het Utrechtse Vredenburg, waarbij de gitaarpartijen van Landreth me soms gingen tegenstaan omdat hij te veel ruimte opeiste. Net iets te veel geldingsdrang, waarschijnlijk.

Dat is nu bijna dertig jaar geleden. Hij heeft inmiddels samengewerkt met een enorme lijst grote namen onder wie Eric Clapton, Little Feat, Gov’t Mule en John Mayall, en een knappe solocarrière opgebouwd. Blues is het label dat vaak op hem wordt geplakt, maar zijn palet is breder, vooral zydeco is ook een belangrijk element.

Dat blijkt overduidelijk op de live-dubbelaar Recorded Live In Lafayette, die bestaat uit een akoestische en een elektrische cd. Naast zijn twee vaste ritmesectie - bassist David Ranson en drummer Brian Brignac - laat hij zich assisteren door gitarist Sam Broussard en toetsenist Steve Conn, die vooral ook prominent aanwezig is met zijn accordeon. Landreth hoeft zich allang niet meer te bewijzen en speelt ontspannen. Een spectaculair zanger is hij niet, maar zijn stem is prettig en toonvast. Twee cd’s vol fijne, tijdloze muziek.