Southern Bluesnight: een fijn palet

15 maart 2018

Zaterdag 17 maart staat het Parkstad Limburg Theater weer in het teken van de jaarlijkse Southern Bluesnight. Voor deze 22ste editie heeft de organisatie een breed programma samengesteld waarin ruimte is voor (inter)nationale toppers, aanstormend talent en nog onontdekte parels. De avond omvat elf acts verdeeld over drie podia plus twee buskers in de wandelgangen van het gebouw.

Variatie en kwaliteit gaan ook dit jaar hand in hand. Van de Amerikaanse blues- en jazzgitarist Chris Cain, die wordt begeleid door de Luca Giordano Band, en zijn langgenoten van Tweed die onder het motto ‘The Smokey Holman Memorial Tour’ met gospelzanger Gervis Myles aan het roer een ode zullen brengen aan hun recentelijk overleden frontman tot de Britse singer-songwriter annex mondharmonicaschuiver Errol Linton die zijn blues doorspekt met reggaeritmes en Nederlands onverwoestbare bluesboegbeeld Barrelhouse.

Nog een paar krenten uit de pap:

Guy Verlinde & The Mighty Gators wier optredens altijd weer een belevenis zijn. Naast traditionele blues opteert deze Belg net zo makkelijk voor potige bluesrock, singer-songwriterachtige introspectie en welluidende rootspop. Ingrediënten: ambachtelijk geschreven songs, een indringend rauwe zangstem, kloek gitaarspel en een flinke dosis enthousiasme.

Guy Davis, de man die zich ten doel heeft gesteld de oeroude songster traditie naar het heden te vertalen. Begiftigd met warme bronskleurige stembanden en een meesterlijke, veelal akoestische, snarentechniek doet hij dit al jaren zowel op podium als plaatwerk. Zoals onlangs nog op het dit jaar voor twee Blues Music Awards genomineerde Sonny & Brownie’s Last Train dat hij samen met de Italiaan Fabrizzio Poggi maakte. Naast een bloemlezing uit zijn omvangrijke oeuvre zal hij uiteraard diverse tracks spelen van dit eerbetoon aan Sonny Terry en Brownie McGhee. In Heerlen wordt hij bijgestaan door de Belgische mondharmonicaspeler Paul de Laat. 

Velen zullen ook uitkijken naar SaRon Crenshaw die met Blind B’ & The Visionairs zal aantreden. Met deze in Nederland gestationeerde begeleiders bracht hij afgelopen jaar het explosieve live-album Goin’To Get Deep uit. Daarnaast verscheen de met Amerikaanse band in de studio opgenomen dubbelaar Drivin’. Aan inspiratie dus geen gebrek. Crenshaw staat garant voor Intense zangpartijen, een goed gedoseerde portie funk en soul in de blues en vooral zijn vlijmscherp dan wel vloeiend gitaarspel in de beste traditie van B.B. King en Albert Collins. Degene die deze zwaargewicht live aan het werk zag zal moeten beamen dat hij een ware verrijking is voor de contemporaine blues.

Voor het complete programma, tijdschema en verdere info: www.southernbluesnight.nl