Southern Roots Open Air in de reprise

11 augustus 2018

De eerste editie van Southern Roots Open Air was vorig jaar een klinkend succes. Naast toneel, musical, klassiek, wereldmuziek, jazz en pop bleken ook roots gerelateerde stijlen het goed te doen in het uit de rotsen gehouwen historische en sprookjesachtige Valkenburgse amfitheater. Zolang als de weergoden het niet laten afweten en het affiche veelbelovend oogt staat niets een geslaagd vervolg in de weg. Wat dat laatste betreft zit het ook zaterdag bij deze tweede aflevering van het roots festival wel snor.

Om Third House On The Left een entr’act te noemn doet dit door de wol geverfd duo eigenlijk tekort. Vanaf 2013 delen Guido Brassé en Robert Duijf hun voorliefde voor Deltablues, folk en gospel. Daarvoor heeft het gelouterde tweetal afzonderlijk van elkaar, zowel solo als in bands, de nodige kilometers gemaakt in bluesland. Raakvlakken met Sonny Terry & Brownie McGhee of misschien meer nog John Cephas & Phil Wiggins liggen voor de hand. Meer dan fraaie tweestemmige zang, een handvol uitgekiende fingerpicking gitaarescapades en stemmig mondharmonicaspel is daarvoor niet nodig.   

3HatTrio is een vreemde eend in de bijt. Hal Cannon (gitaar, banjo, zang), Greg Istock (contrbas, voetgestamp,zang) en benjamin van het gezelschap Eili Wrankle (viool) leven aan de rand van Zion National Park in Utah. Op hun vierde album Lord Of The Dessert is de muziek meer ongrijpbaar dan ooit. Namen als Galexico, 16 Horsepower en Johnny Dowd die komen bovendrijven, refereren maar magertjes aan deze unieke verzameling markante songs. In folk geworteld, oosters, mystiek, psychedelisch, onheilspellend. En altijd weer dwingend hypnotiserend. Een band zoals er maar één bestaat. Horen is geloven.

Zoe Nicol en en Rosie Jones van de Worry Dolls leerden elkaar kennen tijdens hun studie in Liverpool en zijn beiden multi-insrumentalist, hebben stemmen die prachtig bij elkaar kleuren en zijn ook nog eens verknocht aan americana. Van tranentrekkende country & western tot opzwepende bluegrass. De twee in Londen residerende roodharige dames hebben hun door pers en publiek goed ontvangen debuut Go Get Gone opgenomen in Nashville, maar zullen in Valkenburg ook nieuw werk spelen. Oh ja, Sir Paul McCartney is zelfverklaard fan. Het is maar dat je het weet.

Eilen Jewell zal voor de lezers van Heaven geen onbekende zijn. De frêle zangeres uit Boise, hoofdstad van Idaho, behoort al  sinds Letters From Sinners & Strangers (2007) tot de canon van de beste vrouwelijke singer-songwriters. Ze doorspekt haar muziek even makkelijk met een aan surf verwante twang als aan een galopperend rockabilly ritme en sinds ze zich op het vorig jaar verschenen Down Hearted Blues (vrij naar Bessie Smith) ook nog onderdompelt in de blues is er helemaal geen houden meer aan. Jewell  wordt begeleid door haar vaste trio  Jerry Miller (gitaar), Shawn Supra (contrabas) en Jason Beek (drums).

Voor meer informatie: www.openluchttheater-valkenburg.nl