Southern Roots Open Air in Valkenburg

31 augustus 2017

Het feeërieke openluchttheater in het Limburgse Valkenburg is al langer een vast adres voor liefhebbers van toneel, klassieke muziek, opera, jazz, wereldmuziek, rock ’n’ roll, pop en wat dies meer zij. Donderdag 31 augustus kunnen ook de americana- en bluesfans hun hart ophalen tijdens de eerste editie van Southern Roots Open Air.

Het singer-songwriter duo Mandy de Bruijn en Jean Notermans zal op het horeca-eiland tijdens de pauzes als entre’acte fungeren, terwijl het hoofdpodium de plaats is waar JW Royen zijn Royal Family ons een voorproefje gaan geven van zijn nieuwe album A Room Full Of Strangers dat eind november zal verschijnen. De single Keep It Simple, die hij samen met Lea Kliphuis schreef met bijbehorende clip van Martijn Kuijten ging al eerder viraal. Roy over het nummer: “Twintig jaar geleden bracht ik mijn eerste album uit. Elk jaar struin ik alle zalen en steden af, overal spelen en van alles uit proberen. Dan besef je dat je je lekker voelt bij wat je hebt. En dat dat nog steeds min of meer hetzelfde is als toen. In het leven en qua muziek."

Ook Mrs. R & B & The Soulshakers hebben een nieuwe plaat in de aanbieding die haar vuurdoop zal beleven. Als afsluiter is dit zelfs de officiële cd-presentatie van Two Tone Tracks, waarop het elfkoppige gezelschap als vanouds een dwarsdoorsnede zal presenteren van de vintage rhythm & blues en jump en jive uit de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. De band stond in 1992 al in het voorprogramma van B.B. King, en is na een pauze van bijna twee decennia weer helemaal terug aan het front met de ravissante Nancy van Deursen als nieuwe zangeres, een swingend ritmetandem, een uitgebreide blaassectie en een ronkende Hammond. Beslist niet geschikt voor muurbloempjes.

Hoofdact Wilson Blount zal bij het grote publiek beter bekend zijn als Big Daddy Wilson, de man wiens carrière een vreemde kronkel kent. Wilson groeit op in Edenton, North Carolina, waar hij al zeer jong op de plantage werkt en door zijn streng katholieke ouders op een dieet van spirituals en gospel wordt gezet. Als hij op zestienjarige leeftijd voor het leger tekent wordt hij uitgezonden naar Duitsland en leert pas daar vreemd genoeg de blues kennen. Hij trouwt met een Duitse vrouw en groeit algauw uit tot een vaste waarde binnen de bluesscene. Niet in de laatste plaats door Eric Bibb die op diverse platen met hem meespeelt en diens gitarist Staffan Astner, die tegenwoordig ook bij Wilson op de loonlijst staat. Zijn jongste album Neckbone Stew omvat een breed scala aan stijlen als gospel, blues, folk, country en soul. Bovendien wordt andermaal benadrukt dat de sympathieke Amerikaan gezegend is met een stel gouden stembanden. Of zoals Bibb het uitdrukt: “Wilson has a voice baptized in the river of African-American song – a voice with the power to heal.

Zie voor meer informatie en tickets de website.