Speciale Woody Guthrie-box

26 juni 2012

Ter gelegeheid van de honderdste geboortedag van Woody Guthrie (14 juli 1912) brengt Smithsonian Folkways binnenkort een box uit met drie cd’s en prachtig boek met verhalen, foto’s en kunst van de hand van Guthrie.

De invloed van Woody Guthrie (1912-1967) op de Amerikaanse folkmuzikant is van eminent belang. Alleen al omdat hij het grote voorbeeld was van Robert Zimmerman, die als jongeling vanuit het midwesten naar New York trok om zijn idool te bezoeken aan het ziekbed en er Bob Dylan te worden.

Woody Guthrie was een van de eerste singer-songwriters, een man met een sterk sociaal gevoel, die woorden gaf aan de mensen aan de onderkant van de samenleving. Rijk is hij daar niet van geworden, maar zijn oeuvre behoort tot de kern van de Amerikaanse muziekgeschiedenis. This Land Is Your Land zou je zelfs het alternatieve Amerikaanse volkslied kunnen noemen.

De Guthrie-box die 10 juli uitkomt Woody At 100 telt drie cd’s met 57 tracks, waaronder natuurlijk zijn ‘hits’ als This Land, Do Re Mi, I Ain’t Got No Home, Pretty Boy Floyd en Pastures Of Plenty. Verder staan er meer dan 20 nooit eerder uitgebrachte opnamen op. Het begeleidende boek van 150 pagina’s geeft een compleet beeld van de artiest, die behalve muziek ook tekeningen maakte. Deed Bob Dylan dat niet ook?

Begin dit jaar verscheen New Multitudes, waarop Jay Farrar, Will Johnson, Anders Parker en Yim Yames songteksten van Woody Guthrie voor het eerst op muziek hebben gezet. Zij treden daarmee in de voetsporen van Billy Bragg en Wilco die in 1998 een soortgelijk project uitbrachten Mermaid Avenue, genoemd naar de straat in Brooklyn waar Guthrie lang woonde. In 2000 verscheen Mermaid Avenue Vol 2 en ter ere van Guthrie’s honderdste geboortedag verscheen dit jaar Vol 3. De drie cd’s zijn inmiddels ook in een box verkrijgbaar: Mermaid Avenue The Complete Sessions. Samen met de documentaire Man in the Sand, die ook al eerder was uitgebracht en die Billy Bragg volgt op zijn speurtocht door de enorme hoeveelheid onaffe liedjes die Guthrie ons heeft nagelaten.

Het zijn mooie tijden voor Guthrie-fans.

Woody At 100 Woody Guthrie Centennial Collection wordt in Nederland gedistribueerd door Music And Words