Spijt (2): Daryll-Ann in de herkansing

3 februari 2014

“Spijt is zo’n kansloze emotie”, zegt Jelle Paulusma van Daryll-Ann in zijn interview in het jongste nummer van Heaven, dat vanaf half februari in de kiosk ligt. Een prachtige uitspraak, maar is dat wel zo? 

Jelle Paulusma en zijn kornuiten trekken volle zalen met de comebacktour van Daryll-Ann, ter gelegenheid van het verschijnen van de box Daryll-Ann Again met het complete oeuvre van de band. Al mag je het ook weer geen comebacktour noemen, want na (bijna) tien keer een uitverkochte zaal, zetten de heren er weer een punt achter. Of misschien toch ook weer niet. Met Daryll-Ann weet je het nooit. Anne Soldaat, de andere steunpilaar van de band zegt in zijn interview – ‘vergelijken jullie onze antwoorden?’ – dat een open eind tot de mogelijkheden behoort.

Daryll-Ann was misschien wel de beste Nederlandse gitaarband van de jaren negentig en beginjaren nul. In 2006 stopte de groep – pal na het verschijnen van het album Don’t Stop – niet louter door gebrek aan commercieel succes, maar dat droeg er zeker toe bij. “Toch wel bijzonder”, zegt Anne Soldaat, “Dat we nu worden onthaald als de verloren zonen.” Maar ook bij Soldaat is geen spoortje van wrok of teleurstelling te bespeuren. Hij aanvaardt het cadeautje van de late erkenning in dankbaarheid.

Jelle Paulusma en Anne Soldaat hebben natuurlijk gelijk. Spijt zou hen geen millimeter verder hebben gebracht. Spijt hindert. Beiden hebben inmiddels een mooie solocarrière opgebouwd en kunnen leven van de muziek. Maar mag je als fan spijt hebben? De toehoorders van nu, zijn dat allemaal fans van vroeger? Of zijn dat toch ook mensen die de groep niet op waarde wisten te schatten? En hebben die spijt?

Spijt is misschien toch geen kansloze emotie. Spijt kan je doen inzien dat je mis zat. Dat je alsnog naar Daryll-Ann gaat. Of alsnog dat ene album op waarde schat dat je eerst totaal niet zag zitten. Spijt helpt carrières niet verder, maar kan wel helpen het leven te verrijken. Spijt is als de rimpeling in de vijver en het dwalen in het doolhof. Spiegelend water en een rechte weg zijn ook mooi, maar toch…

Spijt is een kansrijke emotie.

De interviews met Jelle Paulusma en Anne Soldaat zijn te lezen in Heaven #2 2014. Daryll-Ann Again verschijnt bij Excelsior Records