Sprankelend avondje klezmer

31 januari 2012

Zo bijzonder als de net verschenen dubbel-cd Live At Town Hall zullen de komende optredens in de Lage Landen van de New Yorkse klezmerband The Klezmatics niet worden, maar zelfs zonder die hele batterij gasten zal de band zijn 25-jarig jubileum niet zomaar voorbij laten gaan.

‘s Werelds beste klezmerband, The Klezmatics, viert zijn 25-jarig jubileum met het uitbrengen van de cd Live At Town Hall met het bijzondere concert dat ze gaven ter gelegenheid van hun 20-jarig bestaan vijf jaar geleden. Dat was niet zomaar een optreden, het liet zo’n beetje de hele geschiedenis van deze vooruitstrevende klezmerband de revue passeren. Met muzikanten van de vroegste line-ups tot degenen die het prachtige album Woody Guthrie Wonder Wheel opnamen.

Je beleeft een gevarieerde avond vol klezmer die zo’n beetje alle stijlen en kruisbestuivingen laat horen die The Klezmatics in de afgelopen twintig jaar hebben gespeeld. Met speciale gasten onder anderen klarinettisten David Krakauer en Margot Leverett, tubaspeler Ron Caswell, de Ierse folkzangeres Susan McKeown en gospelzanger Joshua Nelson. Het maakt van Live At Town Hall misschien wel de beste cd van The Klezmatics en zeker de eerste keus voor wie weinig tot niets van de band bezit, omdat ze voorbeeldig hun hele carrière samenvat met een consistentie die een compilatie van studiomateriaal nooit voor elkaar zal krijgen.

Zo bijzonder als in Town Hall vijf jaar geleden zullen de concerten begin maart niet zijn, maar The Klezmatics grijpen iedere gelegenheid aan om met elkaar een fijn feestje te bouwen. Klezmer mag dan bij uitstek weemoedige muziek zijn, deze band is niet dogmatisch en kan de opwindendste feestmuziek maken. In hun handen is klezmer een oude maar geen dode traditie.

The Klezmatics live: 2 maart – Rasa, Utrecht; 3 maart – Zuiderpershuis, Antwerpen (B);  4 maart – Tropentheater, Amsterdam;  6 maart – Oosterpoort, Groningen; 9 maart - Toonzaal, Den Bosch; 10 maart - Lantaren Venster, Rotterdam; 11 maart Muziekcentrum, Enschede; Cultureel Centrum Leopoldsburg, Leopoldsburg (B); De Spil - Roeselare (B).