The Staves naar Nederland

17 maart 2015

Vrijdag verschijnt If I Was, het nieuwe album van de zussen Stavely-Taylor, beter bekend onder artiestennaam The Staves. In april komen ze optreden.

Mooie vrouwen met lang haar en klinkende samenzang. Het moet raar lopen willen The Staves niet doorbreken. Met hun ‘ontdekkers’ Glyn en Ethan Johns maakten ze twee jaar geleden het hartverwarmende debuut Dead & Born & Grown. Met de door Justin Vernon alias Bon Iver geproduceerde opvolger If I Was lijken ze een nog betere vorm te hebben gevonden.

Over hun achternaam Staveley-Taylor doen de sympathieke zusjes uit Watford enigszins besmuikt. “In Engeland klinkt een dubbele achternaam al gauw deftig, maar we komen uit een heel gewoon gezin. Vader, moeder, drie dochters.” De jongste Camilla (24) zingt en speelt ukele, de middelste Jessica (26) zingt en speelt gitaar en  de oudste Emily (29) zingt. Maar zang is waar het om draait bij de zussen.

In de komende Heaven – die half april verschijnt – staat een uitgebreid interview met The Staves. Hier alvast een voorproefje.

CAMILLA: “Glyn (Johns) is een producer van de oude stempel. Als je met hem in de studio bent gebruik je de tijd efficiënt en werk je net zo lang door tot alles klopt. Daar valt genoeg voor te zeggen en zeker voor ons debuut werkte dat goed. Maar vorig jaar hadden we zoiets van: we willen ons vooral niet druk hoeven te maken over tijdschema’s en deadlines.”

JESSICA: “Plus dat we de vrijheid wilden om dingen te kunnen uitproberen. Het was muziek maken met vrienden, daarna bier drinken en lol trappen, en vervolgens weer verder werken tot wanneer we maar wilden.”

CAMILLA: “Door deze andere manier van werken werden we uitgedaagd na te denken over hoe we iets wilden laten klinken. En met de jongens van Bon Iver om ons heen waren de muzikale opties ineens veel groter.”

JESSICA: “Ook in de samenzang zijn we verder gegaan dan ooit. We hielden ons niet bezig met de vraag of we het live met ons drieën zouden kunnen vertolken. We hebben veel meer extra lagen toegevoegd.”

The Staves live: 9 april in Doornroosje, Nijmegen; 10 april in de Melkweg, Amsterdam, 11 april op Motel Mozaïque, Rotterdam, 24 april in de Muziekgieterij, Maastricht; 25 april in Hedon, Zwolle

Het album If I Was verschijnt bij Warner.