Stijn Meuris jubileert dubbel

7 april 2015

Het is de tijd van de ronde getallen voor Stijn Meuris. In december 2014 bereikte de Vlaamse artiest de leeftijd van 50 jaar, en op 1 april was het 25 geleden dat hij met zijn destijds inderhaast opgerichte band Noordkaap de Humo Rockrally won. Op 8 april staat hij daar uitgebreid bij stil tijdens de 25/50 show in AB te Brussel. Maar dan? Een nieuwe plaat? Nieuw publiek?

Hoewel hij de laatste jaren niet meer in de hitlijsten is te vinden, wordt het Nederlands sprekende deel van België uitvoerig bijgepraat over het dubbele jubileum. Dat begint met een nieuwe concerttour, en verder verschijnt een fraaie vinylbox met vier albums uit ’s mans oeuvre van de afgelopen kwart eeuw. De usual suspects onder de hem welgezinde media, zoals Het Belang van Limburg – waarvoor hij jaren schreef –, Humo, Studio Brussel en De Morgen besteden flink aandacht aan het fenomeen.

En terecht. Meuris, tevens werkzaam als tv-maker, heeft altijd wat zinnigs te vertellen en heeft, met uiteraard the best is yet to come, al heel wat klassiekers achter zijn naam staan. Nederlandstalige songs, met prachtige titels als Een Heel Klein Beetje Oorlog, Satelliet S.U.Z.Y. en Van God Los.

Laat ik Ik Hou Van U niet vergeten, het lied uit de soundtrack van de film Manneken Pis dat steevast noodt tot meezingen. Op dat lied dansten duizenden mensen in heel België tegelijkertijd toen in 2005 werd gevierd dat het land zich 175 jaar eerder losmaakte uit het Verenigd Koninkrijk Der Nederlanden. Het was voor de gelegenheid omgebouwd tot het tweetalige Ik Hou van U/Je T’aime Tu Sais en Meuris zong het samen met Marie Daulne van Zap Mama. Anekdote: koning Albert blikte enkele maanden later tijdens zijn kersttoespraak expliciet terug op die feestelijke gebeurtenis. Meuris zat thuis onwetend aan het familiediner tot zijn gsm bijna ontplofte van de vele sms’jes met de boodschap dat de koning hem had genoemd.

Dat wat betreft het thuisland. En Nederland? Dat haakt af. Of hapt niet toe, het is maar hoe je het uitlegt. Waar onze zuiderburen zich al jaren openstellen voor artiesten als Thé Lau en Rick de Leeuw, komen de Vlaamstaligen er in ons land bekaaid af. Stijn Meuris probeerde het volop met Noordkaap, deed nog een kleine poging met de opvolger Monza maar heeft sinds hij opereert onder eigen naam – Meuris – zijn gezicht hier niet meer laten zien. Ook albums worden hier officieel niet meer uitgebracht, hoewel het voor de kleine schare vaste fans sinds de komst van de webshops natuurlijk een kleine moeite is bij te blijven.

De toekomst? Een trouwe Nederlandse fan, die Meuris goed kent: ”Feit is natuurlijk dat Stijn er niet jonger op wordt. Zelfs met een hitje gaat ie niet ineens de zestienjarigen naar concerten lokken, en ook geen twintigers. De mensen die ten tijde van het album Gigant helemaal mee waren, en toen was Noordkaap al jaren bezig, zijn nu ook 21 jaar ouder. Voor zo’n jubileumshow in de AB komt de oude garde nog wel eens kijken, daar maak ik me geen zorgen om. Maar voor mij is meer de vraag: wat komt daarna? Dat zal dan toch een nieuwe plaat moeten zijn, die zal echt heel goed moeten zijn en idealiter staat er dan ook een échte radiohit op.”

Stijn Meuris treedt 8 april op in AB. Een van de gasten is Will Tura,­ uiteraard voor diens nummer Arme Joe waarmee Meuris met Noordkaap in 1990 tijdens de Rockrally de show stal en waarmee hij tevens de Vlaamse rockscene ervan overtuigde dat Tura een groot componist was en is.

De jubileumshow in AB is uitverkocht. Meer informatie over de komende concerten en de vinylbox op www.stijnmeuris.be.