Stranglers vieren 40e verjaardag

4 april 2014

Sinds februari zijn The Stranglers ‘on the road’. De band viert het 40-jarig jubileum met The Ruby Tour. Bram van Schaik was er bij in 1977, tijdens een legendarisch concert in Paradiso. Voor het optreden op 18 april in het Patronaat in Haarlem zijn vrijkaarten te winnen.

Het is 27 november 1977 als The Stranglers het podium van Paradiso beklimmen en zanger-gitarist Hugh Cornwell de microfoon grijpt. "There’s no more heroes, not even in Amsterdam, don’t make it anymore", brult hij, waarna J.J. Burnel het inmiddels overbekende basintro inzet van het titelnummer van het dan nieuwe album No More Heroes. Zelden meer zoiets meegemaakt als die avond. De deuren van de stijf uitverkochte concertzaal moeten in allerijl worden gebarricadeerd omdat nog eens honderden mensen er bijzonder graag bij willen zijn en zich naar binnen proberen te rammen. De Hell’s Angels is dat al gelukt, die staan op het podium vuurwerk af te steken en hun nieuw verworven Engelse muziekvrienden van dichtbij aan te moedigen. Het geluid van The Stranglers is zo hard dat je ook achterin compleet van de sokken wordt geblazen. Een waanzinnige ervaring.

Dertig jaar later spreek ik drummer Jet Black er maar eens op aan, backstage in theater De Maagd in Bergen op Zoom. Jet, hij is van 1938, lacht geamuseerd als ik hem ‘bedank’ voor het bijna ruineren van mijn gehoor, die avond in Paradiso. Dat is deze keer gelukkig anders. Zowel  Jet als wij, bezoekers, hebben er in het Brabantse een relaxed avondje op zitten. The Stranglers spelen in een semi-akoestische setting voor een publiek dat lui in het theaterpluche hangt. Mochten er Angels in de zaal hebben gezeten, dan hielden ze zich net zo gedeisd als de rest van de meute. De theatertour is een idee van boeker Jan Rijbroek en, eerlijk is eerlijk, het is pakt best goed uit. Voor één keertje dan. Want een jaar of wat later sta ik toch weer met mijn eigenwijze kop vooraan tijdens een ouderwets elektrische set en valt het me extra op hoe prominent die bas van J.J. in het geluidsbeeld aanwezig is. Jet Black is dan niet bij, hij tobt met zijn gezondheid en heeft deze tour aan zich voorbij laten gaan. Jim MacAulay heet zijn vervanger.

Hugh Cornwell is er overigens al veel langer niet meer bij. Sinds 1990 gaat Hugh Cornwell zijn eigen weg en vooral de laatste jaren speelt hij met een min of meer vaste ritmesectie voor soms belachelijk weinig publiek integraal de eerste albums van zijn vroegere bandje, afgewisseld met nummers die hij later schreef. Zijn plaats bij ‘de wurgers’ is door diverse anderen ingevuld, tot Baz Warne in 2000 auditie doet en met succes een plek claimt. Een hereniging van de oprichters lijkt uitgesloten wegens te veel oud zeer tussen Cornwell en Burnel, weten ingewijden te vertellen.

In de huidige samenstelling, toetsenist Dave Greenfield is als derde oerlid ook nog altijd van de partij, zijn The Stranglers sinds februari bezig aan The Ruby Tour. waarmee het 40-jarig jubileum wprdt gevierd. Jet Black is ook weer mee, in Engeland althans waar hij per optreden een beperkt aantal nummers mee doet. Een voorbode van zijn pensionering, zo lijkt het. Het zal er om spannen of de bijna 75-jarige nestor met de rest van de band het Kanaal oversteekt, maar ook zonder zijn inbreng is een avondje Stranglers nog steeds de moeite waard.

The Stranglers spelen 18 april in het Patronaat in Haarlem.

Het Patronaat stelt 2 x 2 tickets beschikbaar. Wil je een setje winnen, beantwoord dan de volgende vraag: welk Stranglers-nummer is overduidelijk geïnspireerd door de Amsterdamse avonturen in november 1977? Antwoord voor 10 april naar louis.nouws@gmail.com.