Stuart A. Staples (Tindersticks) over zijn held Townes Van Zandt

30 januari 2012

Stuart A. Staples zit op zijn praatstoel als we hem half januari spreken over het jongste Tindersticks-album The Something Rain. Het vraaggesprek is te lezen in het volgende nummer van Heaven, dat half februari verschijnt. Wat daar ontbreekt door plaatsgebrek is Stuart A. Staples’ lofzang op zijn held Townes Van Zandt.

“Ik werkte in 1990 in een platenzaak in Londen. ’s Ochtends werden de nieuwe releases afgeleverd en hadden we alle tijd om de albums te beluisteren. De meeste waren tamelijk vervelend. Van Townes Van Zandt had ik toen slechts vaag gehoord, maar ik koesterde al wel een liefde voor countrymuziek en de hoes van Our Mother The Mountain, waarvan een heruitgave verscheen, sprak me aan – een getekend portret van de zanger met cowboyhoed. Bij het tweede nummer, Kathleen, ging ik voor de bijl, het was zo’n zeldzame ervaring waarbij muziek vol bij je binnenkomt. Niet alleen tekstueel, het had ook een mooi strijkersarrangement.

We hebben Kathleen opgenomen in de begindagen van Tindersticks en in 1994 uitgebracht als maxi-single. Ik weet nog dat ik niet lang daarna ergens backstage op een festival rondhing, toen Townes ten tonele verscheen en vroeg of er iemand van Tindersticks aanwezig was. Ik ben toen langzaam onderuit gezakt in mijn stoel, omdat ik dacht dat Townes totaal ongelukkig was met onze uitvoering. Later hoorde ik dat hij zijn complimenten wilde overbrengen.

Townes Van Zandt was een held van me. Ik heb hem in de jaren negentig diverse keren zien optreden, onder andere op het Readingfestival in 1991. Ik weet nog dat ik kon kiezen uit een optreden van Nirvana op het hoofdpodium of een duoconcert van hem en Guy Clark ergens achteraf. Natuurlijk ben naar ik Townes gaan luisteren, met nog een stuk of tien anderen.

Nu is Townes een held van iedereen, maar toen ging echt niemand naar hem kijken. En als ze gingen was het vaak gênant, omdat ze doorgaans op de verkeerde momenten lachten. Al mijn helden zijn losers, ik kan er niks aan doen. Tim Hardin is een idool, Ian Curtis van Joy Division ook.

Ik heb er nooit spijt van gehad dat ik destijds niet ben opgestaan toen Townes naar me vroeg. De behoefte om hem een hand te geven heb ik nooit gehad. Ik hou mijn idolen liever op dat spreekwoordelijke voetstuk.”

Tindersticks spelen 11 maart in De Melkweg in Amsterdam. Het nieuwe album 'The Something Rain' verschijnt 20 februari.