Sublieme Somi naar Transition in Utrecht

4 april 2017

The Huffington Post doopte haar al ‘the new Nina Simone’. Daarmee lopen ze voor de troepen uit, maar met het sociaal engagement van de jonge Amerikaanse jazzzangeres – kind van Afrikaanse ouders – is alvast niks mis. En als ze zulke fenomenale albums blijft maken als Petite Afrique lost Somi de belofte ook artistiek in. Zaterdag staat ze op het jazzfestival Transition in Utrecht.

Wie Allahu Akbar zingt, zoals Somi in Holy Room, maakt een statement in het Amerika anno Trump. Het is, zegt ze, een loflied op de spirituele kracht van liefde, vermengd met het  verlangen naar de oproep voor het gebed. “Het is expliciet bedoeld als antwoord op de momenteel alomtegenwoordige en diep verontrustende islamofobie in de Westerse wereld. De keuze om Allahu Akbar te zingen is mijn poging om het stigma van terreur, dat onterecht op miljoenen vreedzame moslims wordt geplakt, recht te zetten.”

Het is nog een prachtig lied ook, zoals Petite Afrique in zijn geheel uitblinkt in muzikaliteit en schoonheid. De politieke boodschappen van dit album pakken veel actueler uit dan ze had kunnen vermoeden toen ze er ruim een jaar geleden aan begon. Maar het is toch vooral de muziek die het album uitmuntend maakt, vooral in de subtiele wijze waarop ze moderne jazz en Afrikaanse pop laat samenvloeien. Zoals in het openingsnummer Aliën, gebaseerd op Sting’s Englishman In New York.

Voor haar voorgaande album The Lagos Music Salon verhuisde Somi voor een periode van anderhalf van New York naar de Nigeriaanse metropool om inspiratie op te doen. Voor Petite Afrique zocht ze die dichter bij huis, in Harlem, een van de plekken van de Afrikaanse diaspora, waar veel immigranten uit West-Afrika hun nieuwe levens hebben opgebouwd. Pulserend in het ritme en de sonische sfeer van Little Afrika, of Petite Afrique zoals de buurt bij de plaatselijke bevolking bekend is. Het barst er van de kappers, shea butter verkopers, bistro’s en kleermakers. De meeste bewoners voelen zich half immigrant, half ingeburgerd en verdienen vaak ook hun brood als taxichauffeur. Op Petite Afrique staan gesprekjes die Somi opnam terwijl ze zich door de stad liet chauffeuren. Conversaties waarbij ze zich beperkt tot luisteren en met een enkel ‘mmm’ de ander aanzet tot praten.

Aanstaande zaterdag staat Somi op Transition, het eendaagse jazzfestival in TivoliVredenburg in Utrecht. De tweede editie kent een prachtig programma met onder anderen Branford Marsalis en kwartet met gast Kurt Eling, GoGo Penguin, Reinier Baas, Thundercat en Shabaka and The Ancestors.