Suzanne Vega naar literatuurfestival in Utrecht

21 april 2017

De Amerikaanse singer-songwriter Suzanne Vega treedt vrijdagavond 12 mei op tijdens het International Literature Festival Utrecht in TivoliVredenburg. Ze brengt nummers van haar jongste album Lover, Beloved, dat is gebaseerd op werk en leven van de Amerikaanse schrijfster Carson McCullers.

Het is dit jaar een eeuw geleden dat Carson McCullers (1917-1967) werd geboren. Ze werd beroemd met haar debuut The Heart Is A Lonely Hunter. Vorig jaar verscheen die roman uit 1940 in een nieuwe Nederlandse vertaling, dit jaar gevolgd door de verhalenbundel The Ballad Of The Sad Cafe uit 1951, een ander hoogtepunt in haar oeuvre. Op het festival gaat Suzanne Vega in gesprek met auteur en journalist Vrouwkje Tuinman over Carson McCullers en brengt ze een aantal nummers van haar album Lover, Beloved.

Vega, bekend van de wereldhits als Luka en Tom’s Diner, voelde zich als tiener al aangetrokken tot McCullers’ werk. In 2012 schreef ze een muzikale eenakter over de schrijfster, waarin ze haar voorstelt op twee belangrijke momenten in haar leven: net na haar succesvolle debuut en een paar weken voor haar dood. Ze schreef de nummers samen met singer-songwriter Duncan Sheik. McCullers was zelf een klassiek geschoold pianiste en dat klinkt door in de muziek.

Lover, Beloved: Songs From An Evening With Carson McCullers van Suzanne Vega wordt in Nederland uitgebracht door V2.

Het International Literature Festival Utrecht vindt van 11 tot en met 13 mei plaats in TivoliVredenburg. Naast veel optredens van schrijvers is er speciale aandacht voor literair vertalen. Raadpleeg voor het volledige programma de site.