T-99 is terug van weggeweest

18 maart 2015

Het Amsterdamse rootsrocktrio T-99 maakte tussen 2000 en 2007 vier uitstekende rootsrockalbums, die vooral ook buiten Nederland aansloegen. Maar na Vagabonds raakte de carrière een beetje in het slop. Jammer, want het soort bastaardmuziek van T-99, ongepolijst, sfeerrijk en wars van muzikale scheidslijnen, lijkt juist de laatste jaren sterk aan populariteit te winnen, met The Black Keys en Seasick Steve als vaandeldragers.

Fan en zZz-drummer Björn Ottenheim organiseert jaarlijks het Sleazefest-festival, waar tal van bands spelen die in stijl en aanpak beïnvloed zijn door T-99. Het leek hem leuk ze zelf als headliner te vragen. Vorig jaar belde hij de drie bandleden en ieder afzonderlijk vertelde hij ze dat de andere twee een eenmalig reünie-optreden wel zagen zitten. En voor ze het goed en wel doorhadden stonden ze op het festival.

Dit voorjaar verschijnt het best of-album The Various Sounds Of T-99 en tourt het trio langs de mooiste clubs en de sfeerrijkste festivals. Voor fans een weerzien, voor vele anderen ongetwijfeld een ontdekking. Zanger en gitarist Mischa den Haring: "We staan in te gekke zalen en het is te gek om onze fans weer te zien. Het is ook spannend: onze optredens draaien voor een groot deel om improvisatie en we hebben ons de afgelopen jaren ieder apart ontwikkeld. Voor ons wordt het net zo spannend als voor het publiek."

T-99 live: 20 maart in TivoliVredenburg, Utrecht; 27 maart in W2, Den Bosch; 17 april in Patronaat, Haarlem; 25 april in Metropool, Hengelo; 9 mei in Bolwerk, Sneek; 24 mei op Ribs & Blues, Raalte.