TakeRoot: het americana-festival

5 september 2015

Over precies een week, op zaterdag 12 september, opent de Groningse Oosterpoort haar deuren voor TakeRoot, het toonaangevende eendaagse americana-festival. Het vindt voor de achttiende keer plaats en kent dit jaar weer een sterk programma. Heaven ziet vooral uit naar de optredens van Patty Griffin en My Morning Jacket.

TakeRoot is een muzikale reis door Amerika. De ondertitel luidt: Past, Present and Upcoming American Music. Verwacht dus een mix van oud en nieuw talent. Met maar liefst twintig optredens op diverse podia in De Oosterpoort kun je in het tijdsbestek van een werkdag ­ – aanvang is 16.00 uur, afloop rond middernacht – een keur aan artiesten zien. En ieder jaar zijn er weer optredens die je totaal verrassen.

In het magazine preluderen we op het festival met een aantal artikelen. Zo is er een profiel over My Morning Jacket, waarvan eerder dit jaar het gelaagde album The Waterfall verscheen. Voorman Jim James wordt steeds meer een sleutelfiguur in de Amerikaanse rootsscene. Niet voor niets werd hij gevraagd mee te werken aan het prestigieuze project The New Basement Tapes, dat onder de bezielende leiding van topproducer T Bone Burnett ‘gevonden’ teksten van Bob Dylan op muziek zette. Ook Taylor Goldsmith van Dawes was daarbij betrokken en laat die met zijn groep nou ook op TakeRoot spelen. De band heeft trouwens ook net een mooi nieuw album uit: All Your Favorite Bands.

Het muziekfeest wordt geopend door troubadour Otis Gibbs, die met zijn ontwapende what you see is what you get-optredens ieder publiek voor zich weet te winnen. A man with a low tolerance for bullshit, zo typeerde het blad Rolling Stone hem treffend. Een chroniqueur in de traditie van Woody Guthrie, die verhaalt over de harde werkelijkheid van de kleine man in dat immens grote land. Ondanks zijn "gloeiende hekel aan interviews" kreeg Heaven hem toch te spreken.

Jan Donkers steekt de loftrompet over Patty Griffin, “de spannendste zangeres van deze tijd.” Hij beschrijft hoe hij stiekem jaloers was op Led Zeppelin-zanger Robert Plant, die een inmiddels verbroken relatie met haar had, en hoe hij met zijn mond vol tanden stond toen hij haar tegenkwam in de lift. “Ze stapte in op etage zes en drukte op knop twaalf. Ik had dus zes haltes de tijd om iets tegen haar te zeggen – of juist niet. De rol van fan heeft me altijd moeilijk gelegen. Een dozijn potentiële vragen wentelde in mijn hoofd, een dozijn vragen over haar repertoire dat me zo ontroert, maar geen enkele die me niet als vervelende verstoorder van haar privacy zou indentificeren. En dus bleef het bij een ‘looking forward to your show tonight’, bij het uitstappen. ‘Thank you’, zei ze met een beleefd lachje.”

TakeRoot: zaterdag 12 september, De Oosterpoort, Groningen. Vanaf 16.00 uur tot middernacht. Raadpleeg voor alle informatie de festivalsite.