TakeRoot, het americanafestival

4 september 2013

Zaterdag 14 september vindt voor de zestiende keer TakeRoot plaats in de Oosterpoort in Groningen, met afstand het beste americanafestival in Nederland. Dit jaar is de legendarische Kris Kristofferson de grote trekpleister.

Hij doet helaas geen interviews meer, de oude krijger. Dat is nog wel te begrijpen ook. Kris Kristofferson is 77 en heeft besloten zijn energie volldedig te steken in zijn muziek. En hoe! Zijn drieluik – This Old Road (2006), Closer To The Bone (2009), Feeling Mortal (2013) – is van het kaliber American Recordings van Johnny Cash, met wie Kristofferson speelde in de The Highwaymen, naast de in 2002 al overleden Waylon Jennings – waar blijft de tijd.

Overigens had Heaven een van de laatste interviews met Kristofferson. Het was te lezen in nummer 63, november 2009. Daarin zei hij onder meer: “Voor mijn liedjes geldt hetzelfde als voor mijn kinderen: ik zal ze nooit van mijn leven vergeten en ik blijf voor eeuwig van ze houden. Wanneer ik zo’n stokoud nummer voor de zoveelste keer uitvoer, herinner ik me telkens weer als de dag van gisteren hoe ik me voelde toen ik het schreef. Zo katapulteert Sunday Mornin’ Comin’ Down me steevast bijna veertig jaar terug in de tijd naar die achterbuurt in ­Nashville, waar ik het destijds nooit lang uithield in mijn appartement. Na een nacht zwaar doorzakken kuierde ik op zondagochtend met mijn ziel onder de arm doelloos rond. Alle kroegen waren nog gesloten en al mijn kennissen lagen op dat tijdstip hun roes uit te slapen. Dat mistroostige zondagochtendgevoel herbeleef ik tot op de dag van vandaag.”

In diverse Heavens stonden ook vraaggesprekken met American Aquarium, Dawes, Diana Jones, Jimmy LaFave en Sean Rowe, waarmee zo ongeveer de halve line-up van het festival is omvat. Het zal u niet verbazen dat we TakeRoot van harte aanbevelen voor iedereen die geniet van Amerikaanse rootsmuziek. En voor wie snel een goed overzicht van americana wil krijgen, is het een uitgelezen gelegenheid. Heaven is op het festival aanwezig met een stand. Ieder die eens van gedachten wil wisselen met de redactie is uitgenodigd.

TakeRoot: zaterdag 14 september, De Oosterpoort, Groningen. Met o. a. Kris Kristofferson, Jimmy LaFave, Diana Jones, Dawes, Sean Rowe, Hollis Brown. Kaarten € 37,50, aanvang: 16.00 uur.