Tam Lin: folkrock uit New York

18 oktober 2012

Wie van de klassieke Britse folkrock uit de jaren zestig, begin jaren zeventig houdt, verklankt door groepen en artiesten als Fairport Convention, Sandy Denny en Pentangle, zal bij de naam Tam Lin ongetwijfeld moeten denken aan de geweldige gelijknamige Schotse ballade. Dat nummer is een van de hoogtepunten in het repertoire van hierboven genoemde artiesten.

Het zal duidelijk zijn New Yorker Paul Weinfield, voorman van Tam Lin, zijn klassiekers kent. Al wil dat nog niet zeggen dat Garden In Flames per se een ouderwets folkrockalbum is. De invloeden zijn duidelijk en onmiskenbaar. Wie het openingsnummer Field Of Reeds hoort, wordt echter niet zo zeer teruggevoerd naar de hoogtijdagen van de Britse folkrock, maar ontdekt raakpunten met modernere varianten zoals vertolkt door The Waterboys. De sturm und drang van die groep wordt bij Tam Lin alleen omgezet in een veel ingetogener, duidelijk literaire singer-songwriterachtige stijl.

Pas over de helft van het bijna vijftig minuten durende album laat Tam Lin horen ook steviger te kunnen uitpakken met liedjes als Song Of The Maharaja, Money en One Woman, Many Women, No Woman. Dan klinkt de groep minder als een folkrockgroep en meer als een enigszins arty indierockband, al blijft het onmiskenbare talent van Weinfield duidelijk hoorbaar in zijn originele, meeslepende melodieën en zijn pakkende teksten. Het emotionele hart dat besloten ligt in Garden In Flames heeft je dan al volledig in de greep, zodat niets een muziekliefhebber zal hinderen om deze uitstekende plaat via zijn website gratis(!) te downloaden.