The Tambles, oude zielen in jonge lijven

10 september 2019

Ze speelden zich al in de kijker als de onmisbare begeleiders van Jerry Hormone in diens Ego Trip en oogstten bewondering met hun project 50 jaar Velvet Underground & Nico waarin ze op briljante wijze Henk Koorn, Carol van Dyk, Maurits Westerik en wederom Hormone begeleidden. Maar nu mogen ze dan toch eindelijk zonder zijwieltjes op pad. Maak kennis met The Tambles, vier oude zielen in jonge lijven. Op 13 september presenteren ze hun sixties geïnspireerde album Don’t You Want To Know in het Utrechtse dB’s.

Jerry Hormone

Zanger Jerry Hormone, met wie ze twee platen maakten en vele optredens deden, zei eens over The Tambles: “Die gasten zijn dan wel piepjong, ze zijn helemaal in the sixties en vertellen je precies wie welk orgeltje op welk nummer speelde. Ze weten er echt alles van.” Jim Remers, bassist van de uit Gouda stammende band, moet lachen om die woorden. “Nou alles is te veel gezegd, we zijn wel altijd op zoek. Iemand zei dat we een oude ziel hebben en dat klopt. Elk jaar gaan we als band een week op vakantie – ja heus, je kunt het je niet voorstellen dat we niet alleen het hele jaar samen spelen, maar ook nog samen vakantie vieren – en dan maken we een playlist waarin we nieuwe oude bands ontdekken.”

Popronde

Steken de meeste van hun leeftijdgenoten met muzikale ambities al hun spaargeld in dj-apparatuur, de mannen van The Tambles, leeftijd tussen 21 en 23 jaar, loeren op Marktplaats en eBay naar vintage sixties en seventies gitaren en versterkers. De vier muzikanten, naast Remers zijn dat Ruben Drenth (zang, slaggitaar), Tijs Tonus (drums) en Freek Struijs (sologitaar), leerden elkaar tijdens de eerste jaren van de middelbare school en smeedden een band voor het leven. Hun eerste optreden was in 2011, voor veertien man publiek. Drenth: “Niemand van ons had echt ervaring dus het was zeker wel even spannend. Maar met zeven covers was het optreden dan ook zo voorbij.” Met die ervaring zit het ondertussen wel snor. De teller staat al op ruim 350 optredens. Vorig jaar waren ze de op een na best geboekte band van de Popronde.

Don’t You Want To Know

En nu is er dan de debuutplaat Don’t You Want To Know. Een jukebox gevuld met elf aanstekelijke zelfgeschreven popsongs, die je zo zou kunnen antidateren op vijftig jaar geleden. Het album is beslist een feest der herkenning voor wie bekend is met hun muziekbronnen. Opgenomen in de PAF! Studio in Rotterdam met Marcel Fakkers hebben ze - net als eerder de juiste instrumenten - ook de juiste sound gevonden. Met de op trompet afgestuurde Drenth hebben ze een multitalent aan boord die niet alleen blaaspartijen inkleurt, maar ook mondharp en toetsen speelt. Drenth’s studiegenoot Bas Wijnans vulde saxofoonpartijen in en dat deed ook Benjamin Herman. Remers: “We stuurden hem een berichtje dat we aan het opnemen waren en hij kwam dezelfde dag nog meespelen.” Daarnaast leenden Koorn en Westerik hun stemmen voor de achtergrondkoortjes.

De plaat is twee jaar terug al gereed gekomen, maar de release is steeds vooruitgeschoven. Eén reden was het tweede album van de Jerry Hormone Ego Trip dat begin dit jaar alle aandacht opeiste. Remers: “En we moesten wachten op Bickerton Records in Spanje dat het album op vinyl uitbrengt. Dat is nu allemaal geregeld. Met als resultaat dat we begin 2020 ook een toertje gaan doen in Spanje.” En voor de rest? “In ons genre, sixties en garagerock, moet je bescheiden ambities hebben. Ikzelf heb veel te leuk werk (bij platenlabel Excelsior Recordings - red.) om dat eraan te geven. Het ontwikkelt zich gaandeweg. We zien wel.”

The Tambles - Don’t You Want To Know (Bickerton Records) is te koop via www.thetambles.com. Op 13 september is de releaseparty in dB’s met support van The Hazzah en The Grey Pants.