Tangarine, de zoekende tweeling

15 oktober 2014

Met hun spichtige voorkomens, vlassige baardjes en lange haren ogen ze als Oudtestamentische predikers. De tweeling Arnout en Sander Brinks (31) is ook nog eens afkomstig uit een christelijk milieu. Tot voor twee jaar had bijna niemand van Tangarine gehoord. En toen kwam die beroemde minuut in De Wereld Draait Door. “Onze wereld kantelde.

Om het de interviewer iets gemakkelijker te maken gaat de tweeling verschillend gekleed. Sander draagt een giletje met stropdas en aan zijn voeten modieuze puntschoenen, Arnout ziet er meer casual uit met zijn T-shirt en gympen. Plaats van afspraak is het kantoor van platenmaatschappij Excelsior, pal tegenover het centraal station van Amsterdam aan de overkant van het IJ. Twee persdagen zijn er uitgetrokken ter promotie van het nieuwe album Move On. Tangarine is populair.

Hoe anders was dat vóór hun optreden in De Wereld Draait Door in het voorjaar van 2012. Het duo werd nauwelijks opgemerkt, terwijl het vier albums in eigen beheer had uitgebracht en vanuit Assen het hele land doorkruiste om op te treden waar maar kon, in huiskamers, cafés en dorpshuizen. Sander: “Omdat geen enkele platenmaatschappij of boeker in ons was geïnteresseerd, zijn we een eigen label begonnen en onszelf gaan boeken.” Arnout: “We belden vooral dorpshuizen. Als ze ja zeiden reden we er heen met al onze spullen, meestal moesten we ook nog de stoelen klaar zetten. Het leverde wel mooie ervaringen op. Soms waren ze zó blij dat er weer eens wat gebeurde in het dorp dat de halve gemeenschap uitliep.” Sander: “In steden kwamen we nooit, daar staan geen dorpshuizen. Doordat we alles zelf moesten doen hebben we veel geleerd. Maar het leidde wel af van waar we eigenlijk mee bezig wilden zijn: muziek maken. Dat dagenlange bellen, niet alle dorpshuizen zeiden gelijk ja. Regelen dat er stukjes in de plaatselijke krant verschenen, dat soort dingen.”

De clubtour van Tangarine loopt tot en met 21 november. Zie voor speellijst.

Het volledige interview met Tangarine is te lezen in Heaven #93 die nu in winkel ligt. Met daarin ook interviews met onder anderen The Kik, Knarsetand, Jackson Browne en The Howlin’ Brothers.