Terug: The dB's en The Left Banke

12 maart 2012

Behoorlijk verbaasd waren we toen we van de week vernamen dat twee van onze favoriete Amerikaanse popgroepen heropgericht waren en nog wel in de oorspronkelijke samenstelling: The dB’s, de ontbrekende schakel tussen Big Star en R.E.M., en The Left Banke, die met hun barokpop klonken als een soort Beach Boys uit een parallel universum.

The dB’s kenden in Chris Stamey en zijn maatje Peter Holsapple twee voormannen, die ieder voor zich garant stonden voor onweerstaanbare powerpopliedjes. Debuutplaat Stands For Decibels (1981) en opvolger Repercussion (1982) werden bedolven onder juichende kritieken, maar de verkoop hield bepaald niet over, reden waarom Stamey koos voor een solocarrière. Waar Holsapple met The dB’s nooit meer het oude niveau zou weten te halen, lukte Stamey dat wel met It’s Alright (1987) en Fireworks (1991). Als gelegenheidsduo maakten ze de alleszins verdienstelijke albums Mavericks (1991) en Here And Now (2009), die doen vermoeden dat de heropgerichte dB’s nog wel eens met een prima plaat voor de dag zouden kunnen komen.

De reünie van The Left Banke in de oerbezetting is al helemaal een wonder,  aangezien de groep nog voor het verschijnen van het tweede album implodeerde. En dat terwijl het vehikel van het Brian Wilson-achtige tienergenie Michael Brown in 1967 meteen van zich deed spreken met de instant klassieker Walk Away Renée, op de voet gevolgd door Pretty Ballerina en She May Call You Up Tonight. Verrassend genoeg betekende het onverhoedse vertrek van Brown niet het artistieke einde van The Left Banke. Hoewel Too (1968) lang niet zulke briljante popliedjes bevatte als het goedkoop getitelde debuut Walk Away Renée/Pretty Ballerina, bleken de drie overgebleven leden met de nodige hulp van buitenaf creatief genoeg om het ‘baroque ’n’ roll’-concept een eigen invulling te geven. Doodzonde eigenlijk dat die unieke stijl daarna nooit meer verder is verkend en eerlijk gezegd zal het ons benieuwen of dit nu, vijfenveertig jaar na dato, alsnog zal gaan gebeuren.