Thomas Dybdahl & Metropole Orkest

27 februari 2020

Eindelijk gaat de Noorse singer-songwriter Thomas Dybdahl optreden met het Metropole Orkest, want zijn tijdloze muziek leent zich bij uitstek voor een orkestrale remake. De concerten zijin op 1, 2 en 5 april in respectievelijk Tilburg, Rotterdam en Utrecht. In maart verschijnt bovendien Dybdahl’s nieuwe soulvolle album Fever, waarvan ook nummers zullen zijn te horen.

Nadat Thomas Dybdahl de afgelopen jaren met gerespecteerde producers als Larry Klein werkte in de beste studio's van wereld, keerde hij terug naar zijn eigen studio in Stavanger om weer eens te werken met zijn jarenlange studiopartner Håvard Rosenberg.

Een single opnemen was het eerste doel, maar dat veranderde al snel in een ep, en werd uiteindelijk een heel album omdat de creativiteit van de heren niet te stoppen was. Dybdahl: “Het is iets dat je na een tijdje leert bij een creatief proces. Als je eenmaal in een goede flow zit, moet je er alles aan doen om er zo lang mogelijk in te blijven. Want als het moment voorbij is, kan het zomaar zijn dat je het lang niet terug kunt vinden. Het is een kostbaar goed. ”

De combinatie van hiphopproducent Rosenberg en Dybdahl's meer melancholieke stijl lijkt niet een voor de hand liggende keuze, maar de twee delen een diepgewortelde liefde voor soul- en funkmuziek. Ze kwamen al snel tot een sound waarvan ze vinden dat die een dikke knipoog geeft aan inspiraties uit het verleden, maar tegelijk fris aanvoelt.

Soul

“We luisterden naar alles wat ons een kick geeft. Van iconen als Nina Simone, Sam Cooke, Bill Withers, Serge Gainsbourgh, Aretha Franklin, Ray Charles, Bobby Gentry en Sly, tot nieuwere namen als D’Angelo, Raphael Saadiq en Michael Kiwanuka. Onze opzet en doelstelling waren vrij eenvoudig: we wilden een soulvolle gitaarplaat maken die niet aanvoelde als een gitaarplaat. Het moest zowel old school als fris klinken. Tekstueel sterk, maar bij voorkeur muziek om je te laten dansen."

De akoestische gitaar werd al vroeg in het proces geschrapt en maakte plaats voor zijn oude Telecaster, een 4-track Tandberg bandrecorder, een P-bas, drums en zang. Bijna alles op het album wordt gespeeld door Dybdahl zelf, zo konden ze snel en instinctief te werk gaan. “Het gaf ons een groot gevoel van vrijheid om alles zelf te doen. We hebben ons nooit zorgen hoeven maken over het verspillen van iemand anders' tijd dan de onze.”

Thomas Dybdahl & Metropole Orkest live: woensdag 1 april in 013, Tilburg; donderdag 2 april in LantarenVenster, Rotterdam; zondag 5 april in TivoliVredenburg, Utrecht. Fever verschijnt 13 maart via V2 Records.