Tift Merritt: glashelder en sprankelend

29 januari 2017

Vier jaar geleden was Tift Merritt voor het laatst in Nederland, gisteren gaf ze hier eindelijk weer eens een concert. De aanloop naar deze avond was wat stressvol, dat wel. Merritt tweette eerder die dag: Baggage lost at moment. Worst case scenario, anyone have a pedal steel in Amsterdam? Haar steelgitarist Eric Heywood kon niets zonder zijn niet-alledaagse 11 snaren tellende instrument en optreden zat er zo niet in. Gelukkig stonden Merritt en Heywood enkele uren later, zonder stress maar met de betreffende pedal steel, op het podium van de Amsterdamse Melkweg. Vorige week kwam Stitch Of The World uit, haar zesde studioalbum. Een plaat met gevoelige en persoonlijke countryfolkliedjes die vooral gaan over de periode na de scheiding van haar partner en vaste drummer Zeke Hutchins.

Dat Merritt die moeilijke tijd achter zich heeft gelaten, was duidelijk aan haar te zien. Sprankelend en vol energie kwam ze op. Ze grapte met het publiek, lachte vaak haar aparte lach en deelde op spontane, soms bijna meisjesachtige wijze haar belevenissen en observaties. Daar tussendoor speelde ze prachtige, melodieuze liedjes. Veel nieuw werk, waaronder het eerlijke Heartache Is An Uphill Climb en het ontroerende Eastern Light. Ook Dusty Old Man kwam voorbij. Het was opvallend dat deze uitgeklede liveversie niet onderdeed voor de aanstekelijke albumuitvoering met volledige band. De nummers van haar vorige platen bracht ze vol overgave: Traveling Alone en Another Country bleken tijdloos te zijn.

Merritt zong met glasheldere stem, maar liet zo nu en dan ook horen hoeveel soul ze in zich heeft. Dat kwam overduidelijk naar buiten in Good Hearted Man, dat ze solo speelde op keyboard. Subliem. Een akoestische set loopt het risico dat de aandacht af en toe verslapt. Dat gebeurde tegen het einde van de avond even. Kort, tien minuten misschien, was het niet afwisselend genoeg. Merritt en Heywood herpakten zich echter snel met het slepende Love Soldiers On. Het afsluitendeTrain Song, een cover van Tom Waits, kon geen betere keuze zijn. Ondanks de stress vooraf was het een ontspannen optreden met veel vrolijkheid en buitengewoon goede muziek.

In het nieuwe nummer van Heaven, dat 10 februari verschijnt, een interview met Tift Merritt.