Tift Merritt reist liefst alleen

18 september 2012

Toen Tift Merritt in 2002 debuteerde was ze een grote belofte in de countrymuziek. Haar album Bramble Rose werd uitgebracht door het toen net opgerichte Lost Highway-label, een offshoot van Universal, dat ging voor kwaliteit en en een groot publiek.

Kwaliteit bood Tift Merritt genoeg. Bramble Rose en de door George Drakoulias geproduceerde opvolger Tambourine kregen lovende kritieken. Tambourine was in de race voor een Grammy voor het beste countryalbum van 2004, Merritt werd vergeleken met Lucinda Williams en Emmylou Harris. Maar de verkopen vielen tegen en het contract niet werd bestendigd.

Tift Merritt zocht vanaf toen haar eigen weg, daarbij niet altijd het meest voor de hand liggende pad kiezend. Zo verbleef ze een jaar in Parijs, in haar eentje, zoekend naar de juiste woorden en de akkoorden die het best bij haar pasten. Steeds kleiner werden de labels waarop haar platen uitkwamen, maar in kwaliteit deden ze niet of nauwelijks onder voor de zo bejubelde eerstelingen. Sterker, mij spraken de meer persoonlijk getinte Another Country en See You On The Moon zeer aan.

Haar nieuwe album Traveling Alone maakte ze zonder platencontract op zak en zonder manager. “Eigenlijk is er niet zo veel veranderd”, licht ze toe. “Ik heb de laatste jaren altijd mijn eigen keuzes gemaakt, het kwam nu alleen nog meer op mijn eigen schouders neer.”

Traveling Alone werd in acht dagen opgenomen met een soort sterrencast. Producer is de momenteel veel gevraagde Tucker Martine. De muzikanten zijn Marc Ribot, John Convertino, Eric Heywood, Rob Burger en Jay Brown. Andrew Bird doet een duet met Merritt. “Ik wilde dit keer samenspelen met muzikanten die tot de top behoren en kijken of mijn liedjes dan ook nog overeind bleven.”

Missie geslaagd. Traveling Alone is een subtiel countryalbum van een van de beste zangeressen in het genre, een authentiek artiest bovendien. “Traveling Alone gaat over de wegen die niet zijn te zien – die leiden naar plaatsen waar doorgaans geen ansichtkaarten vandaan komen.”

Traveling Alone wordt in Nederland uitgebracht door YepRoc Records/Munich Records