Tindersticks: eenmalig optreden

29 augustus 2014

Het populaire Tindersticks keert terug naar Nederland voor een eenmalig optreden op 9 februari 2015 in TivoliVredenburg. De show die de band vorig jaar gaf in Het Concertgebouw in Amsterdam was in een vloek en een zucht uitverkocht. 

Vorig jaar vierde het muzikale gezelschap rondom de vaste kern Stuart A. Staples (zang), David Boutler (keyboards) en Neil Fraser (gitaar) zijn twintigste verjaardag. Dat deden de heren – ingetogen – met het uitbrengen het album Across Six Leap Years, met herinterpretaties van eigen nummers – een alternatieve best of.

Tot op de dag van vandaag geldt Tindersticks als een buitenbeentje in de Engelse rockwereld. Toen het oorspronkelijk uit Nottingham afkomstige gezelschap in 1993 debuteerde, zag het alle aandacht uitgaan naar de branieschoppers van de Britpoprage, Oasis, Blur, Pulp en Suede. “Wij waren niet van die de types die voortdurend in de schijnwerper wilden staan of aanpapten met de pers, dat zat nu eenmaal niet in onze aard”, vertelde Stuart Staples Heaven in 2012. “Ik heb wel van dichtbij gezien hoe het werkt, met Jarvis Cocker van Pulp, die onze eerste videoclip regisseerde. Hij barstte haast van de drang naar geld en succes.”

Joy Division

Staples noemt Joy Division meer nog dan Nick Cave en Townes Van Zandt van grote invloed op zijn muzikale vorming. “Toen ik als vijftienjarige Closer hoorde, wist ik dat ik zelf kon gaan zingen en schrijven. Je hoefde kennelijk niet per se een virtuoos te zijn om werkelijk authentiek te klinken. Closer raakte me diep, het voelde als een geheim, want er waren op mijn middelbare school hooguit een stuk of zeven leerlingen die het album ook kenden. De eerste vijf nummers die ik schreef, waren allemaal gebaseerd op Joy Division.”

De donkere romantiek van de groep rond de getormenteerde Ian Curtis is terug te horen in het vroege werk van Tindersticks, dat zich door het melodieuze, orkestrale en stemmige karakter laat omschrijven als filmisch. Niet voor niets verzorgde de groep de afgelopen vijftien jaar soundtracks voor de Franse cineaste Claire Denis, fraai uitgegeven in een boxje met zes cd’s en een mooi boekje.

Na de veel geprezen trits Tindersticks, Tindersticks II en Curtains, waarmee de groep vooral op het Europese continent naam maakte, liet het pal voor de eeuwwisseling verschenen Simple Pleasure een ander geluid horen. Het album was gemodelleerd naar de gedistingeerde soulsound van Willie Mitchell, producer en arrangeur van Hi Records uit Memphis, bekend van fenomenale vocalisten als Al Green, Ann Peebles en Otis Clay. Dat die stijlwisseling in Groot-Brittannië in goede aarde viel, mag volgens Staples niet verbazen: “Bij ons zijn ze altijd naar soul blijven luisteren, maar in de rest van Europa was het genre toen wat obsoleet geworden.”

De band opschudden was voor Staples de belangrijkste drijfveer een nieuwe richting in te slaan. “Ik ben iemand die van tijd tot tijd voor verandering wil gaan, maar de andere jongens konden me toen wel schieten.” Hij lacht er wat verontschuldigend bij en vertelt dat zijn neiging tot perfectie de anderen soms tot wanhoop dreef. “Sommige nummers hebben we tot vervelens toe opgenomen. Achteraf gezien is Simple Pleasure een belangrijk ijkpunt in onze carrière, omdat het voor het eerst liet zien dat we onze muzikale koers konden verleggen.”

Dit is een passage uit het interview dat is verschenen in Heaven, maart/april 2012. Wilt u geen nummer van Heaven missen, neem dan een abonnement.

Tindersticks live: 9 februari 2015 in TivoliVredenburg, Utrecht. De voorverkoop start zaterdag 30 augustus om 10.00 uur.