Tip: Neutral Milk Hotel op Le Guess Who? May Day

17 mei 2014

Zaterdag 24 mei vindt in de binnenstad van Utrecht op liefst zes locaties weer May Day plaats, de voorzomereditie van het grootschalige indiefestival Le Guess Who?. Heaven kijkt vooral uit naar het programma in Tivoli Oudegracht, dat een week later overigens voorgoed de deuren zal sluiten. Hallo Venray bijt het spits af, waarna The War On Drugs de opmaat vormt naar het hoogtepunt van de avond: Neutral Milk Hotel. Deze legendarische cultband uit Louisiana is de persoonlijke favoriet van programmeur Johan Gijsen, zo onthulde hij twee jaar geleden in de Heaven-rubriek De Gebroken Lans:

Bob van Heur en ik gooien onze ziel en zaligheid in Le Guess Who? en May Day, de kleine Guess Who?. We zijn begonnen in 1998. Ik programmeerde bij jongerencentrum ’t Sjor in Roggel, Bob stond achter de bar in muziekcafé Tom Tom in Heythuysen. Volgens Oor was Tom Tom ‘de Paradiso van het zuiden’. Vijf pagina’s hebben ze daar ooit aan besteed. Er speelden bands als My Morning Jacket en The Gourds.

Bob en ik waren fans van Sparklehorse. Dus stonden we vooraan in de Melkweg, september 1998. Neutral Milk Hotel was de opener. Wat die deden, dat hadden we nog nooit meegemaakt. Het leek wel een psychedelische brassband, zij het dan wel lofi, soms hard, soms heel intiem. Ze hebben een minuut of veertig gespeeld. We waren flabbergasted. Ik kocht In The Aeroplane Over The Sea in de foyer. Het blijft mijn meest gedraaide plaat ooit.

Later raakte ik gefascineerd door de Montreal-scene met bands als Godspeed You Black Emperor! en Arcade Fire. Ik hoorde ze allemaal terug in Neutral Milk Hotel. Ons festival Le Guess Who? heeft die toon: serieuze muziek, waanzin, heel erg op zoek naar andere vormen. Neutral Milk Hotel kwam net na Pavement, de Palace Brothers en andere zijprojecten van Will Oldham. Uit die hoek komt Jeff Mangum, de leider van Neutral Milk Hotel.

Anne Frank woonde in Amsterdam en het heeft lang geduurd voor ik ontdekte dat In The Aeroplane Over The Sea ging over Anne Frank. Het zesde liedje heet Holland, 1945. Toen ging me een lichtje op. Ik kan me niet herinneren dat hij het heeft gezegd bij dat concert. Ik begrijp het nog steeds niet helemaal. In zijn teksten komt veel groente voor, af en toe seks, en dat kan ik niet rijmen met Anne Frank.

Het album is opnieuw uitgebracht. Pitchfork heeft hem een tien gegeven, Allmusic vijf sterren. De hipsters gaan hem nu ook waarderen. Als gevolg daarvan krijgen we nu reacties dat die plaat ‘helemaal niet zo goed’ is. Flauwekul, deze plaat is cool, je vindt hem niet mooi omdat anderen hem mooi vinden. Als ik een wat droevige periode heb, raakt deze plaat me. Hij maakt me de ene keer weemoedig, de andere keer euforisch. Van a tot z een trip, een ervaring, één groot ding, geen aparte liedjes. Shuffle is verboden, deze cd moet je van a tot z ondergaan.

Zie voor meer informatie over May Day de website van Le Guess Who?