Tom Petty: Vliegen zonder vleugels

4 oktober 2017

Hoe leer je vliegen zonder vleugels? Door muziek te maken. ‘De enige tovenarij die ik ken’, zei Tom Petty. Hij doceerde vrijheid en rebellie, live, in zijn muziek en tegenover de bazen van de platenmaatschappijen. Iedereen herkent Refugee en Free Fallin’ aan de eerste tonen. Tom Petty overleed dinsdag 3 oktober aan een hartaanval. Hij was 66.

Luister naar Mudcrutch, Tom Petty’s eerste groep, uit 1974. Zijn stem domineert meteen. Historici mogen zich buigen over de vraag hoe Thomas Earl Petty in de popmuziek belandde. Optie 1: hij zag The Beatles bij Ed Sullivan in 1964, optie 2: hij ontmoette Elvis bij filmopnames toen hij tien was. Een optelsom, hoogstwaarschijnlijk.

Hoe het zij, Tom Petty besloot tot muziek. Mudcrutch ging niet hard genoeg, Petty stopte en nam Mike Campbell en Benmont Tench mee naar The Heartbreakers. Zijn definitieve groep, bleek allengs. De elpee Damn The Torpedoes met de wanhopig snerpende hit Refugee vestigde Tom Petty’s reputatie. Betrokken rocker.

Rusteloos zocht Tom Petty de eenzaamheid in zijn soloalbums. Het eerste, Full Moon Fever, bevatte Free Fallin’, een van zijn grootste hits en meest bekeken clips. Op dat album covert hij ook Feel A Whole Lot Better van The Byrds, uit 1965. Petty’s versie is volledig identiek aan die van The Byrds op Mr. Tambourine Man. Een groter eerbetoon kan een groep zich niet wensen. Hij is eeuwig vrienden met Byrds Roger McGuinn en Chris Hillman.

Tom Petty’s leven voltrok zich langs de lijnen van popmuzikanten, in het bijzonder de groten. Hij kampte met verslavingen, bevrijdde zich daarvan, en wierp zich geheel schoon op de muziek.

Bob Dylan en Johnny Cash hebben Tom Petty en zijn Heartbreakers verwelkomd voor live optredens en cd’s. De groep is opgenomen in de Hall Of Fame, in 2002. Ze hebben de pauze van de Super Bowl XLII gevuld. Tom Petty is in juni geëerd als Member Of The Year van de stichting MusiCares. Zijn acceptance speech staat op YouTube. Let op hoe hij zijn zonnebril rechtvaardigt.

Maar Tom Petty is op zijn vertederendst in die paar clips van The Traveling Wilburys, uit 1988, met Jeff Lynne, Bob Dylan, Roy Orbison, George Harrison en drummer Jim Keltner. End Of The Line.

P.S. Tom Petty’s muzikale leven is te zien in de documentaire Running Down A Dream. Vier uur. Het zou me niet verbazen als de BBC die een dezer avonden of nachten uitzendt. Misschien NPO Cultuur.

Tom Petty : 20 oktober 1950 – 2 oktober 2017