Tommy Emmanuel, gitaarvirtuoos

12 november 2014

De Australische gitaarvirtuoos Tommy Emmanuel komt deze maand naar Nederland. Zijn solooptredens zijn wereldwijd een succes. Zo verkocht hij het Sydney Opera House en Carnegie Hall in New York uit. Zijn Nederlandse tour begint ‘op niveau’ in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Tommy Emmanuel (59) is misschien wel de beste akoestische gitarist ter wereld. Al op zijn tiende toerde hij met zijn familie onder de naam The Emmanuel Quartet door Australië en eigenlijk is hij nooit meer gestopt. Zo werkte hij als sessiemuzikant voor onder anderen Michael Bolton, Eric Clapton, John Denver en Stevie Wonder. Zijn grote  droom maakte hij waar in 1996 toen hij een album opnam met zijn idool en held Chet Atkins. The Day The Finger Pickers Took Over The World leverde een Grammy-nominatie op.

Inmiddels is Tommy Emmanuel uitgegroeid tot een fenomeen, die met zijn unieke finger picking-gitaarstijl volle zalen trekt. Wie van spelen op akoestische gitaar houdt, raakt op zijn minst geïnspireerd.

Tommy Emmanuel live: maandag 17 november in Carré, Amsterdam; dinsdag 18 november in TivoliVredenburg, Utrecht; woensdag 19 november in Muziekgebouw, Eindhoven; zaterdag 22 november in Parkstad Limburg, Heerlen; zondag 23 november in De Oosterpoort, Groningen; maandag 24 november in De Doelen, Rotterdam.

In september verscheenThe Guitar Mastery of Tommy Emmanuel, een 2cd-compilatie met twee nieuwe nummers.