Tony Allen op jazzOUT! Heerlen

16 november 2017

Onder de noemer Heerlen Jazzt is november voor de tiende maal tot jazzmaand gebombardeerd. Naast workshops en expo’s is er vooral veel muziek. Wereldtoppers, prijswinnaars, aanstormende talent en regionale artiesten wisselen elkaar af. Zwaartepunt ligt echter op het festival jazzOUT!, dat dit jaar op 18 november zijn lustrumeditie viert in het Parkstad Limburg Theater.

Voor deze feestaflevering is hoog ingezet met een breed programma waarin ruimte is voor de meest uiteenlopende acts van afrobeatpionier Tony Allen en Trio Of Liberty, het New Yorkse trio rond de illustere sessiesaxofonist/fluitist Don Braden tot de jazzfunk veteranen van Incognito en Michiel Stekelenburg 5, een succesvol combo met meestersaxofonist Efraim Trujillo binnen de gelederen dat zomer jongstleden nog te zien op het North Sea Jazz Festival.

In 2015 stond TaxiWars, de band rond saxofonist Robin Verheyen en Tom Barman op jazzOUT!. Dit jaar is de dEUS-clan vertegenwoordigd via oud-leden Mauro Pawlowski en Rudy Trouvé die zich samen met Eric Thielemans, Roman Hiele en Jean-Yves Evrard hebben verenigd in The Mechanics, een genootschap dat al improviserend de mysterieuze zijpaden verkent die eerder door grootmeesters als Ornette Coleman en Sun Ra zijn bewandeld.

Al net zo van het padje af – in positieve zin dan - is Jaga Jazzist, wier klassieker A Livingroom Hush in 2002 door de BBC werd uitgeroepen tot jazzalbum van het jaar. De Noorse, achtkoppige band, prominent exponent van de nu jazz haalt haar inspiratie even gemakkelijk bij meer contemporaine acts als Stereolab en Aphex Twin als Soft Machine en John Coltrane.    

In de categorie dames vocaal treffen we onder meer de Afrikaans-Britse, in Parijs woonachtige Ala.Ni die zo’n twee jaar geleden geschiedenis schreef met haar verpletterende optreden in het befaamde muziekprogramma Later van Joolz Holland, die haar zwoele frasering maar meteen vergeleek met die van Billie Holliday. De uit Dallas, Texas afkomstige Jazzmeia Horn, winnaar van de eerste prijs in The Thelonious Monk Institute International Jazz Competition, zingt naast gepatenteerde standards ook een het betere r&b -werk uit de jaren zestig en zeventig.

Het Britse Incognito bracht al in 1981 haar debuutalbum uit, maar bewijst met het vorig jaar verschenen In Search Of Better Days nog steeds een kracht te zijn om rekening mee te houden. Het steeds van samenstelling wisselende gezelschap rond gitarist/producer/componist Jean-Paul “Bluey” Maunick speelde samen met talloze wereldsterren, stond aan de wieg van de acidjazz, scoorde een wereldhit met Always There en staat garant voor een swingende mix van soul, triphop, hiphop, house en vooral veel jazz en funk.

Geestverwant van iets recentere datum is Henry Wu alias Kamaal Williams die met zijn Experience de laatste jaren in zijn thuisland Engeland furore maakt als multifunctioneel toetsenist, die hier naadloos op aansluit met zijn wervelende soms eclectische jazzfunk. Tijdens jazzOUT presenteert de swingende Londenaar zijn nieuwe band.

Als klap op de vuurpijl staat de 77-jarige Tony Allen geprogrammeerd. Deze waanzinnig expressieve drummer uit Nigeria speelde jarenlang samen met Fela Kuti en geldt als architecten van de alom geliefde afrobeat. Allen maakte talloze platen waarbij hij stilistische restricties aan z’n laars lapte.  Hij dompelde zich onder in techno, alternatieve rock en Franse pop (samen met Charlotte Gainsbourg) om maar eens iets te noemen. Na de eerder dit jaar verschenen EP A Tribute To Art Blakey And The Jazz Messengers waarop hij terugkeert naar zijn jazzroots, kwam onlangs het opwindende album The Source uit waar twee continenten muzikaal gloedvol samensmelten. In Heerlen zal de legendarische slagwerker worden bijgestaan door Jean-Philippe Dary (piano), Matthias Alamane (bas) en Irving Sacao Sierra (saxofoon)

Zie voor meer informatie: www.jazzout.nl