Tord Gustavsen Trio: The Other Side

8 augustus 2018

Met grote regelmaat bezoekt ECM-labeleigenaar Manfred Eicher de Scandinavische musici uit zijn stal om met hen op hun eigen grondgebied nieuwe albums op te nemen. Zo ook afgelopen januari toen hij in de Rainbow Studio in Oslo een plaat opnam met het Tord Gustavsen Trio.

Een trio dat naast pianist Tord Gustavsen bestaat uit drummer Jarle Vespestad en bassist Sigurd Hole. Gustavsen volgde de opleiding voor jazzmuziek aan het conservatorium van Trondheim en maakte begin 2000 als studiopianist opnames met uiteenlopende acts als aire & angels, Nymark Collective, Silje Nergaard en Funky Butt.

Zijn debuut met zijn eigen trio was in 2003 toen hij Changing Places opnam voor het prestigieuze ECM-label. Critici in binnen- en buitenland waren onder de indruk van zijn pianospel, dat volgens mijn collega van DownBeat de indruk wekte dat elke noot een geheime kracht bevatte. Een kracht die in extremis op de voorgrond trad toen Gustavsen in 2016 met zangeres Simin Tander en drummer Jarle Vespestad het poëtische album What Was Said uitbracht. Dat de Noor ook zonder vocale hulp magie kan bedrijven, blijkt uit The Other Side. Verdeeld over twaalf composities gaat het trio uiterst inventief aan de slag met een aantal composities van Gustavsen, bewerkingen van traditionele Noorse volksliedjes en twee composities van J.S. Bach. Voor liefhebbers van het betere pianospel in een klassieke trio-opstelling is levert dat een traktatie van formaat op die vele luisterbeurten mee kan.

Tord Gustavsen Trio: The Other Side (ECM)