Tourtip: Blaudzun & Amsterdam Sinfonietta

28 november 2018

Nee, hij wil geen brug slaan naar een ander publiek. Het is vooral een artistieke uitdaging. Zo ziet Johannes Sigmond alias Blaudzun zijn medewerking aan de ‘Breder dan klassiek’-concertreeks met Amsterdam Sinfonietta. “Ik wil mensen even een avond in een andere wereld brengen en ze daarin laten ronddwalen. Met mijn clubshows doe ik dat eigenlijk ook, alleen gebeurt het nu in een speciale uitvoering.”

Inmiddels is het een traditie, de nieuwjaarstournee van het eind jaren tachtig opgerichte en   internationaal vermaarde strijkorkest. Die staat in het teken van de samenwerking met niet-klassieke muzikanten. Onder meer Rufus Wainwright, De Dijk, Wende Snijders, Typhoon en Patrick Watson gingen Blaudzun voor. In genoemd rijtje zegt Sigmond zich prima thuis te voelen. De zanger, gitarist en songschrijver beschouwt het dan ook als een eer dat hij gevraagd is voor de alweer zeventiende editie van ‘Breder dan klassiek’.

Breder dan Klassiek

Vanwege drukke optreedschema’s rond de albums die hij in het kader van de Jupiter-trilogie de afgelopen twee jaar uitbracht, duurde het even voordat Sigmond met afzwaaiend artistiek leider Willem de Bordes van Amsterdam Sinfonietta om de tafel kon gaan zitten om de eerste voorbereidingen voor de concertreeks te treffen. Zomer vorig jaar kwamen de twee voor het eerst bij elkaar om te praten over het repertoire. Een ruime voorbereidingstijd dus. “Dat moet echt, ook al omdat er voor alles arrangementen worden gemaakt. Maar eerst hebben we gepraat over wat we wilden maken en hebben we stukken uitgezocht. Dat is echt een samenspel, we moeten elkaar immers ook een beetje leren kennen. Voor hen is het steeds weer een uitdaging, want Amsterdam Sinfonietta voert normaal geen popmuziek uit. Het is dus hun traditionele uitje in de popwereld en natuurlijk willen ze er dan het mooiste van maken. Net als het voor mij interessant is om nieuwe kanten van mijn muziek te leren kennen door middel van zo’n orkest, de arrangeurs en de arrangementen, is het voor hen super interessant om te kijken waartoe ze nog meer in staat zijn. De reeks heet niet voor niets ‘Breder dan klassiek’.                                                                                       

NIrvana

Nee, zelf was hij niet bang om een samenwerking aan te gaan met klassiek geschoolde musici met een toch wat ander publiek dan dat in de gemiddelde popzaal, antwoordt Johannes Sigmond desgevraagd. “Ik vind het eerder leuk en interessant om in aanraking te komen met ander publiek. En verder houd ik gewoon van muziek in brede zin.” Dat laatste moge blijken uit het repertoire dat Blaudzun en Amsterdam Sinfonietta in januari op elf concertpodia in het land gaan uitvoeren. Daaronder werk van het Franse icoon Serge Gainsbourg, van de Amerikaanse grungeband Nirvana, van de Engelse barokcomponist Henry Purcell, maar ook van hemzelf. “Dat is ook zo’n beetje de afspraak met Sinfonietta: we doen iets van zeven, acht eigen liedjes plus evenveel liedjes van anderen en dan nog wat klassiek werk. Het leek mij mooi om juist Nirvana in een klassiek jasje te hijsen en daarmee te spelen. Wat me opvalt is dat wanneer mensen uit de klassieke wereld die ‘MTV Unplugged’-plaat van hen horen, ze vaak iets hebben van: het zijn toch eigenlijk verdomd goeie songs. En dat terwijl ze Nirvana daarvoor misschien niet zo konden waarderen. Het zijn bovendien gewoon liedjes die ik graag zing en die een uitdaging vormen. Want Nirvana doen is voor mij geen dagelijkse bezigheid. En Gainsbourg zeker niet.”       

The Child of Lov

Bijzonder aan de optredens is verder de rol die poëzie er in heeft. Het gaat daarbij om poëzie van Neeltje Maria Min en van de jonggestorven Martijn Teerlinck, onder de naam The Child of Lov ook actief als muzikant. “Een jonge gast die ooit een enorm mooie plaat heeft gemaakt. Op het moment dat hij die maakte, wist hij al dat hij ernstig ziek was. Van huis uit ben ik filmmaker en ik heb rondgelopen met de gedachte om een documentaire te maken over hem, over zijn plaat, over zijn gedichten en over zijn korte leven. Om zo voor hem een soort standbeeld op te richten, want bijna niemand in Nederland en België kent hem. Maar mijn leven is qua agenda momenteel zo druk, die Blaudzun-trein dendert ook maar door, dat ik eigenlijk de tijd niet kan vinden om die documentaire te maken. Wat ik wel kan doen, bedacht ik toen, is een muzikaal eerbetoon. Dus spelen zijn gedicht Ademgebed en Go With The Wind, een van zijn liedjes, belangrijke rollen in de concerten.”     

Neeltje Maria Min

Over de inbreng van Neeltje Maria Min zegt Johannes Sigmond:  “Het Nijmeegse poëziefestival ‘Wintertuin’ heeft me ooit gevraagd om op basis van een bestaand gedicht een liedje te schrijven. Het ging om een klassiek gedicht van Neeltje Maria Min. Ik heb toen een poging gewaagd en dat is een klein liedje geworden. Dat heb ik op het festival gespeeld en later nog een keer in De Wereld Draait Door. Maar gevoelsmatig was het nog niet helemaal af. Dus heb ik het daarna verder uitgewerkt en heb er ook met Neeltje Maria Min contact over gehad. Een hele eer: ze vond mijn versie beter dan haar gedicht. Ik vroeg haar wat ze daarmee bedoelde. Waarop zij antwoordde dat ik een aantal belangrijke zinnen steeds herhaalde. ‘Maar dat is popmuziek’, zei ik toen. ‘En ik ben een popmuzikant, geen dichter, dus om een refrein te maken moet ik dat soort dingen doen.’ Het arrangement ligt er nu, de song is helemaal af en ik ga hem dus zingen. De titel verwijst naar Mins gedicht Voor Wie Ik Liefheb Wil Ik Heten.”  

“Ik ben opgegroeid met veel soorten muziek”, antwoordt Sigmund tenslotte op de vraag wat hij zelf met klassieke muziek heeft. “Ik heb van die periodes waarin ik heel veel luister. Vroeger heb ik bijvoorbeeld vaak naar Chopin geluisterd. En toen ik tiener was heb ik veel Rimski-Korsakov gedraaid. Een uur later draaide ik dan weer hiphop. Naar Sjostakovitsj luister ik nu af en toe nog, maar dat is wel heftig. Soms heb je van die fases. Modern klassiek zoals Glass en Reich, die minimaldingen, trekt me ook. Ik ben als het om muziek gaat gewoon een veelvraat.”

Amsterdam Sinfonietta & Blaudzun - Breder dan klassiek. Tournee van 5 januari tot met 19 januari 2019.