Tourtip: Bokanté en Metropole Orkest

13 september 2018

Michael League was dit jaar ‘artist in residence’ op North Sea Jazz. De bassist stond meerdere keren op het podium, natuurlijk met ‘zijn’ jazzband Snarky Puppy en ook met zijn nieuwe groep Bokanté. Die ‘supergroep’, met muzikanten van onder meer Snarky Puppy, leverde onlangs net als Snarky Puppy een orkestraal album af in samenwerking met het Nederlandse Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley.

What Heat bevat acht nagelnieuwe Bokanté-songs. Michael League omschreef de muziek als ‘multi-continental, multi-cultural, multi-lingual and multi-generational sound, a weird combination of West African music, Delta blues, Led Zeppelin and Caribbean kaladja’.

Vorig jaar verscheen debuutalbum Strange Circles van Bokanté, dat naast League bestaat uit zangeres Malika Tirolien, Snarky Puppy-gitaristen Chris McQueen en Bob Lanzetti, gitarist Roosevelt Collier (Karl Denson) en maar liefst drie drummers: Jamey Haddad (Paul Simon, Sting), Andre Ferrari (Vasen) en Keita Ogawa (Yo-Yo Ma).

League is erg onder de indruk van het Metropole Orkest. Drie jaar geleden leverde de samenwerking tussen Snarky Puppy en het orkest het prachtige album Sylva op, en een fantastisch optreden op North Sea Jazz. Dus toen de mogelijkheid zich dit jaar voordeed om met Bokanté wederom de ‘exhange’ aan te gaan om met het Metropole Orkest, aarzelde hij geen moment. What Heat is het zeer fraaie resultaat. En wat nog mooier is, de muziek wordt de komende herfst in vol ornaat uitgevoerd op maar liefst vijf Nederlandse podia. Mis het niet.

Bokanté en Metropole Orkest live: 29 september in Muziekgebouw Eindhoven, Eindhoven; 30 september in De Oosterpoort, Groningen; 1 oktober in de Melkweg , Amsterdam; 2 oktober in Parkstad Limburg Theaters, Heerlen; 3 oktober in TivoliVredenburg, Utrecht.