Tourtip: Bombino

19 oktober 2018

Het allerliefst zoekt hij de eenzaamheid op in de uitgestrekte woestijn nabij zijn woonplaats Agadez in Niger, maar daar heeft Omara ‘Bombino’ Moctar steeds minder de tijd voor. In navolging van Touareg-acts als Tinariwen en Tamikrest heeft de woestijnrocker met zijn meeslepende gitaarspel ook de harten veroverd van het Westerse publiek sedert hij zich op de radar speelde met het album Agadez (2011). Black Keys-coryfee Dan Auerbach nodigde hem uit naar Nashville te komen om het vervolgalbum Nomad op te nemen, wat bewees dat Bombino niet zo maar een woestijrocker is, maar de primus inter pares.

Voor de opnamen van het dit jaar verschenen Deran trok Bombino naar Marokko en het album klinkt – met de Sahara zo dichtbij – uitermate authentiek en meeslepend. In augustus stond Bombino op het rootsfestival Once In A Blue Moon in het Amsterdamse Bos. Voor wie hem toen heeft gemist of hem gewoon nog eens wil zien komt hij weer langs met zijn band.

Bombino live: 19 oktober in het Burgerweeshuis, Deventer; 20 oktober in De Warande, Turnhout; 21 oktober in Grounds, Rotterdam; 24 oktober in De Oosterpoort, Groningen; 25 oktober in Mezz, Breda; 27 oktober in Brogum, Zeeland; 28 oktober in Muziekgieterij, Maastricht; 29 oktober in LuxorLive, Arnhem; 30 oktober in Vooruit, Gent.