Tourtip: BRUUT! & Anton Goudsmit

31 oktober 2019

BRUUT! en Anton Goudsmit gaan surfen. De vijf heren doken in hun grootouders' platenkasten en stortten zich op de surfrock uit de jaren zestig. Hits van onder meer Dick Dale, The Beach Boys en The Ventures zijn afgestoft, stevig onder handen genomen en weer vies gemaakt. En dit najaar live op de planken.

Go Surfing heet het album dat op 22 november verschijnt. Een moddervette plaat die klinkt alsof het de soundtrack van Tarantino’s tiende film zou kunnen zijn. Anton Goudsmit’s adembenemende, vingervlugge en virtuoze spel krijgt nóg meer energie door de woeste bandsound van BRUUT!. Probeer hierbij de hartslag maar eens laag te houden. Naast klassiekers uit de surf-era, bewerkte het vijftal met deze herontdekte surfsound onder andere Tuyo - de titelsong van de Netflix-serie Narcos - en schreven ze zelf het met blues doordrenkte Brant!.

BRUUT! bestaat sinds 2009 en heeft in tien jaar vijf albums uitgebracht, waarvan drie voor een Edison werden genomineerd. Hun muziek bracht hen over de hele wereld, van Nagasaki tot Vlieland en van Burkina Faso tot Rusland. In 2016 werden ze door Esquire Magazine verkozen tot Best Geklede Band van Nederland en in datzelfde jaar deelden ze tijdens een theatertour het podium met Wilfried de Jong. Daarnaast bouwden ze een hele goede live-reputatie op, en stonden ze onder andere op Into The Great Wide Open en North Sea Jazz.

Anton Goudsmit, winnaar van de VPRO Boy Edgar Prijs 2010, is een van Nederlands beste gitaristen. Hij maakte jarenlang deel uit van New Cool Collective, speelde over de hele wereld met zijn band The Ploctones en speelt in het succesvolle Estafest. Zijn stijl is niet te beschrijven, aangezien hij thuis is in vrijwel ieder genre. BRUUT! en Anton Goudsmit deelden bijna een decennium geleden voor het eerst samen het podium en wisten toen al dat ze ooit samen een plaat zou maken.

BRUUT! & Anton Goudsmit live: 22 november in| Bibelot, Dordrecht; 4 december in Luxor Live, Arnhem; 6 december in Neushoorn, Leeuwarden; 11 december in Paradiso, Amsterdam; 13 december in Paradox, Tilburg; 14 december in Kroepoekfabriek, Vlaardingen; 15 december in TivoliVredenburg, Utrecht; 20 december in ‘t Beest, Goes.

Go Surfing verschijnt bij V2