Tourtip: The Cactus Blossoms

2 augustus 2019

Voor wie niet gevoelig is voor de magie van broederlijke samenzang klinkt de muziek van The Cactus Blossoms algauw als een anachronisme. Voor liefhebbers is het genieten. De broers uit Minneapolis ontkomen niet aan vergelijkingen met roemrijke broederduo’s als The Louvin Brothers en The Everly Brothers.

De eerste kwestie die opheldering vereist, is die van de verschillende achternamen. Zijn ze wel broers? Jack Torrey blijkt Torrence Burkum te heten. “Als kind al werd ik Jack genoemd. Als twintiger heb ik me de artiestennaam Jack Torrey aangemeten.” Page Burkum: “We hebben er nooit aan gedacht dat iedereen naar die achternamen zou vragen. Toen we begonnen als The Cactus Blossoms hadden we überhaupt niet het idee dat die een lang leven beschoren zou zijn.”

Ze komen uit een muzikale familie. Grootouders van vaderskant zongen in een gospelkwartet en vader genoot meer muzikale opleiding dan zijn zoons maar maakte van muziek nooit zijn beroep. “Onze oudere broer Tyler was wel altijd met muziek bezig. Jack en ik taalden er niet echt naar, al had Jack als tiener een basgitaar en ik een drumstel.”

Torrey: “Het werd pas serieus toen we twintigers waren. We raakten zwaar geïnteresseerd in vooroorlogse blues, zangers als Mississippi John Hurt en Charley Patton. Er gaat een wereld voor je open als je artiesten ontdekt die je geweldig vindt. We konden hele dagen doorbrengen in de plaatselijke muziekbibliotheek en platenzaken. Sinds we zelf muziek maken, hebben we daar minder tijd voor maar ontmoeten we wel weer gelijkgestemde muzikanten.”

Sinds 2009 zingen de broers samen. Burkum: “In het begin deden we geen duetten. We wisselden de solozang af en zongen het refrein dan soms samen. We coverden nummers van Jimmie Rodgers, Hank Williams, Bob Dylan, Ray Price. Van lieverlee maakten we daar steeds vaker duetten van, omdat mensen dat mooi vonden klinken. Toen gingen we ook meer op zoek naar bestaande duetten en kwamen we uit bij onder anderen The Louvin Brothers en de Mississippi Sheiks.”

Torrey: “Maar we hebben ons nooit willen modelleren naar het voorbeeld van zingende broers. Ik begrijp de vergelijking met The Everly Brothers, maar The Beatles en The Beach Boys zijn met hun samenzang zeker zulke grote invloeden.”

The Cactus Blossoms live: 29 augustus in Ripspiqué, Lier (B); 30 augustus in Paard, Den Haag; 31 augustus in Paradiso, Amsterdam; 1 september in Doornroosje, Nijmegen; 2 september in Meneer Frits, Nijmegen.